A rovat kizárólagos támogatója

Továbbra is súlyos a csernobili tiltott övezetben pusztító erdőtűz, több mint 400 tűzoltó dolgozik az oltásán. Környezetvédők szerint veszélyesen közel van már a katasztrófa sújtotta atomerőműhöz, az ukrán hatóságok azonban azt állítják, hogy nem veszélyezteti sem azt, sem a radioaktív hulladékok tárolóját.

Nem csitul, sőt súlyosbodik a csernobili tiltott övezetben elszabadult erdőtűz – írja a BBC. Immár több mint egy hete, hogy lángra kapott egy fás terület  a lakatlan Volodimirivka település közelében, a Kotovszkij erdőgazdaságban, és azóta a tűz egyre csak terjed. Múlt vasárnap az ukrán katasztrófavédelem egyszer már azt jelentette, hogy nyílt tűz már nincs a térségben, csak parázsló területeket oltanak, de azóta újra lángra kapott az erdő, és nem sikerült megfékezni a lángokat.

Április 5-én, azaz a tűz kitörésének napján, Igor Firszov, az ukrán ökológiai megfigyelő-intézet vezetője a Facebookon azt közölte, hogy Volodimirivkánál a tűz kitörése után a radoaktívsugárzás átmenetileg lényegesen a normális fölé emelkedett. A kormányhivatal később cáfolta ezt az állítást, és közölte, hogy a sugárzás szintje mindvégig normális volt – mind az atomerőmű közvetlen környezetében, mind Kijevben és térségében. Később Firszov is visszavonta állításait.  A Facebookon több magyar nyelvű bejegyzésben is terjedt az az álhír, hogy Magyarországon megnőtt a háttérsugárzás, melyet a hatóságok cáfoltak.

A tűz két csapásirányban terjed, és az egyik lángoló terület már vészesen közel került a csernobili atomerőműhöz, és betört Pripjaty városába. A híradás szerint alig 2 kilométer választja el a lángokat a radiokatív hulladékok tározóitól.  A Reuters a Greenpeace oroszországi egységének adataira támaszkodva azt írja, hogy egy 34 ezer hektáros, és egy valamivel kisebb, 12 ezer hektáros terület lángol – utóbbi terjed egyre nagyobb tempóban az egykori atomerőmű helyszíne felé. A műholdképek szerint a lángok vészesen közelítik a felrobbant reaktort borító szarkofágot.

Több mint 300 tűzoltó, hat helikopter és több tucat tűzoltóautó küzd a lángokkal Pripjaty mellett. A Greenpeace szerint nem segített az sem, hogy a hatóságok az első napokban nem adtak precíz tájékoztatást a tűz kiterjedtségéről.  A hatóságok – köztük Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes – továbbra is azt állítják, hogy a lángok nem veszélyeztetik a radioaktív hulladék tárolóit. Ezzel együtt az ukránok is aggódnak, mert például Pripjaty városa az egyik legfontosabb turisztikai célpont az atomkatasztrófa óta az országban.

Az ENSZ-szel kapcsolatban álló kijevi erdőtűzfigyelő intézet igazgatója, Szerhij Zibcev is aggódik: az ő adataik szerint az övezet nyugati felén már 20 ezer hektárnyi terület égett le, és a tűz továbbra is nagy tempóban terjed.

A rendőrség közlése szerint a tüzet „szórakozásból” egy 27 éves férfi okozta, aki a tiltott övezet mellett lakik. Akár ötévi börtönbüntetésre is ítélhetik.

A katasztrófavédelem napokkal ezelőtt közölte, hogy a fővárosban, Kijevben, illetve Kijev megyében a radioaktív sugárzás szintje a megengedett határértéken belül van, valamint az atomerőmű térségében és a tiltott zónában sem változtak meg az értékek a tűz következtében. Korábbi közlések szerint Volodimirivkánál a tűz kitörése után közvetlenül a tűzfészekben mértek átmenetileg megemelkedett sugárszintet.

Az UNIAN ukrán hírügynökség a Science Alert című tudományos hírportált idézve közölte: ezt az okozta, hogy a tűz olyan sugárzó vegyületeket szabadított ki az égő fákból, illetve az alattuk lévő talajból, amelyek még az atomerőmű-balesetkor kerültek beléjük.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás