Hirdetés
Reuter - MTI

Folytatódik a német szélerőművek által termelt energia mennyiségének növekedése, de az eddiginél lassabban – állítják a megkérdezett fejlesztők.

“2004-ben 2100 megawatt (MW) lesz az új megrendelések nagyságrendje a tavalyi 2644 MW után, és 2005-ben nem is várható további bővülés, és 2006-ban már csak 1500 MW-ra lehet számítani” – áll a hamburgi szélenergetikai kiállítás alkalmából megjelent tanulmányban.

A világ vezető szélenergetikai hatalmának számító Németországban 2003-ban 1702 új szélturbinát állítottak üzembe; a 2644 MW-os éves többlettel az összes német szélenergetikai kapacitás 14.609 MW-ra nőtt.

A jelenleg üzemelő berendezések átlagos szélviszonyok mellett 28,4 milliárd kilowattóra áramot termelnek, a német fogyasztás kevesebb, mint hat százalékát.

A tanulmány készítői által megkérdezett projektcégek szerint a német piac lassan telítetté válik, fogynak a megfelelő területek, így tevékenységük egyre inkább Európa más országaira és a tengerentúlra koncentrálódik, de érdeklődnek a tengeri szélerőművek iránt is.

A dán BTM tanácsadó cég előrejelzése szerint a világ szélenergia kapacitása az elkövetkező öt esztendőben több mint 55.000 MW-tal nő majd, és ebből mintegy 36.000 MW európai építmény lesz. Az évi hárommilliárd eurós ágazat számára azonban mindenképpen nehézségeket hoz a most következő két-három év, hiszen a váltásnak viszonylag hosszú lehet az átfutási ideje.

A német hatóságok most engedélyezték négy partmenti projekt elindítását az Északi-tengeren, de ezek legkorábban 2006 elején startolhatnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás