Hirdetés
greenfo/MTI

Majdnem 1 millió 400 ezer autó kelt el augusztusban Kínában, az emelkedés mértéke 8,3 százalék júliushoz képest – adta hírül az ipari és informatikai minisztérium, miközben a Ford, a GM és a Mercedes-Benz is az első nyolc hónap sikereiről számol be.

Éves összehasonlításban az augusztusi 1,38 milliós darabszámú értékesítés alig több mint 4 százalék növekedést mutat. A világ immár legnagyobb autópiacán az idei év első nyolc hónapjában csaknem 12 millió darab gépkocsi talált gazdára. Az autógyártás némileg meghaladta az értékesítés növekedésének ütemét: augusztusban 8,7 százalékos volt.

A különböző ösztönző intézkedéseknek köszönhetően tavaly látványosan megugrottak az autóeladások, 2010-ben 32 százalékos volt a növekedés, ami azt jelentette, hogy 18 millió új autó került az utakra. A trend tudatos visszafogása, a lassabb növekedés következtében az idén – előrejelzések szerint – 20 millió alatt lesz az eladott autók száma, az éves növekedés egyszámjegyű lesz.

A külföldi autógyártók mindeközben folyamatos sikerekről számolnak be, a Ford Motor China például a január és augusztus közötti értékesítési statisztikájában 11 százalékos bővülést jelentett, a General Motors pedig eladásainak augusztusi 13,4 százalékos emelkedésével 205.885 darabos rekordot állított fel.
A Mercedes-Benz ugyancsak most közzétett adatai szerint augusztusban 14080 gépkocsit értékesített, ami 5,5 százalékkal jobb eredmény a tavalyi év azonos időszakához képest. A növekedés 2010-hez mérten január és augusztus között 41 százalék. A cég elnök-vezérigazgatója, Klaus Meier meggyőződése, hogy cége teljesíteni fogja idei tervszámait, ami sajtóértesülések szerint 20 százalékos éves növekedést jelent. Az S-osztály szedánjából 48 százalékkal több fogyott mint tavaly az első nyolc hónapban; összesen 20.825 darabot vettek meg a kínai vásárlók, s ebből augusztusban 2.200-nak adták át a kulcsait. Piaci elemzők megjegyzik, előbb-utóbb a luxusautók kategóriájában is forgalom-visszaesésre lehet számítani.
 

Kapcsolódó anyagok:

Jövőre is növekedésre számít a német autóipari szakma

Még zöldebb jövőt sürget Kína

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás