A rovat kizárólagos támogatója

Ma porszívóztunk egyet a ferencvárosi Bakáts utcában. Kiporszívóztunk egy fa mellett és a gyökerei között. Tesztüzemben. Azért, hogy a meglévő fa kis ültetőhelyre beszorított gyökereit a kivitelező kiszabadítsa, nagyobb területe, élettere legyen a fának- számolt be a nálunk úttörő módszerről Budapest főtájépítésze.

Betonfeltörés és élőhely javítás porszívózással. Magyarországon először történt ilyen. Az SFR (a Stockholm Faültetési Rendszer) ugyanis nem csak új fák esetén, hanem meglévő és megtartandó fák esetén is alkalmazott módszer több nyugati városban.
A főváros által részfinanszírozott TÉR_KÖZ program részeként, a IX. kerület lebonyolításában kerül sor a Bakáts tér és a Bakáts utca rendezésére. Az utca fasorának nagyobb teret ad az átalakítás. Hogy a fák gyökérszinten jól érezzék magukat, jobban tudjanak fejlődni, egészségesebbek maradjanak, ezért a környezetüket fel kell tölteni szerkezeti talajjal, ki kell őket szabadítani a szegélykövek, a beton és az aszfalt fogságából.

Ehhez egy Bécsben készségszinten alkalmazott technológiát hívott a kivitelező segítségül: a magas nyomású porszívózást. Az eszköz nagyon érdekesen működik: koronafúrós forgó feje darálja, lazítja a sittes talajt és mindent kiszippant. Semmi perc alatt hatalmas gödröt képes “ásni” fakímélő módon. Lándzsás nagy nyomású levegővel működő toldalékaival a gyökerek roncsolása nélkül lehet kifújni, lazítani a munkaterületet, majd felszippantani a nagy szörnnyel. Hogy a helyét bioszénben, teherbíró kőben, bemosott tápanyagban és vízben gazdag szerkezeti talaj vegye át.

Gyökérwellness és útalap, ahogy azt nem gondolnánk.
Olyan alépítmény és rétegrend, ami a parkoló vagy útpálya alatt is garantálja a fa termőhelyét, miközben elbírja a gépjárművek súlyát is. A közterületeken öldöklő harc folyik a helyért a közművek és a burkolatok között is, ahol többnyire eddig a zöldsáv és a fasorok húzták a rövidebbet. Ez a metódus viszont úgy teremt termőhelyi optimumot, hogy közben nem kell lemondani a széles járdáról vagy a parkolásról sem. Zseniális minden elemében.

Van azoknak a pillanatoknak egy diszkrét bája, amikor itthon soha nem látott technológiákat először próbálunk összepárosítani a hazai engedélyezési / kivitelezési / műszaki ellenőri gyakorlatokkal. Egyrészt ki szokott derülni rendre, hogy vannak a technológiában járatos hazai profi cégek, akik jobb híján külföldre viszik a tudásukat mert itthon nincs rá igény vagy nehezen birkóznak meg az általunk, magyarok által létrehozott bürokratikus szörnnyel, másrészt ki szokott derülni, hogy mennyi innovációra, újra éhes, kreatív ember van, aki mégiscsak valahogy addig-addig mesterkedik, míg ha késve is, de meg tudja találni az utat, hogy minden tamáskodás és visszahúzó “nemígyszoktuk” attitűd mellett is megszülessen a haladás. Ez esetben is így van.

fa porszívózás a ferencvárosi Bakáts utcában 2021 08 17 forrás: Bardóczi Sándor

A porszívógép azé a Vizesmaci nevű cégé, aki jobb híján Bécsben végez ilyen porszívózást. A világ legélhetőbb városában, ahol most dolgoznak a SchwammStadt modellen, azaz a szivacsvároson. Olyan faltól falig terjedő utcarekonstrukciókon, ahol a burkolat alatti tér egy hatalmas drénréteg, amiben tárolni tudják a hirtelen lezúduló esőt, aminek jelentő részét majd helyben, a fasorok által párologtatják el. Ők így készülnek a klímaváltozásra…a Bakáts tér és a Bakáts utca most egy picit Bécsnek érezheti magát. Mi pedig örülünk ezeknek a tenni akaró kivitelezőknek, hogy egy-egy pillanatra felvillantják Európát- írta Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze FB oldalán, ahol további képeket találnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás