A rovat kizárólagos támogatója

Több százan tiltakoztak egy flashmob keretében a Keleti pályaudvar előtt a Budapesten zajló és tervezett fakivágások ellen. A tiltakozásnak eredetileg a környezetvédelmi világnap adott aktualitást. Ám az élet felülírta a terveinket: az Orczy-kertben újra megkezdődtek a fakivágások.

Jó hír, hogy tegnap a civil ellenállás hatására sikerült megállítani az Orczy-kertben a fakivágást – persze kérdés, hogy meddig. Ám ez is azt mutatja, hogy Budapest fáinak állandó védelemre van szükségük.
A Keleti pályaudvar előtti  eseményt rendező négy szervezet – a Greenpeace, a Ligetvédők, a Levegő Munkacsoport és a VAResLIGET.blog.hu – ezért azt követelik, hogy legyen minden, Budapest zöld területeit érintő beruházásról társadalmi egyeztetés.

A főváros zöld területeinek aránya messze alatta marad a régiós és nyugat-európai átlagnak, miközben Magyarországon a második legmagasabb a világon a légszennyezettség miatti halálozási arány. Budapestnek ezért minden, már létező zöld területre szüksége van ahhoz, hogy a város levegőminősége és klímája javuljon.

A Városliget, az Orczy-kert és a Római-part fáiról nem lehet kizárólag gazdasági érdekek alapján dönteni, a beruházásokat nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítva. A budapestiek egészsége a tét.

Beindult az orczy-kerti famészárlás

Beindult az orczy-kerti famészárlás

Orbán egyeteme miatt tegnap délelőtt olyan méretű fakivágás indult meg a VIII. kerületben, ami a maga 145 darabjával majdnem négyszer akkora, mint ahány eddig kidöntött fa (40) miatt hetek óta tart a tiltakozás a Ligetben. Ha hozzáadjuk az Orczy-kertnél korábban kivágott 131 fát, 276 példánynál fogunk járni, az eddig városligeti termés hétszeresénél. A civilek végül tegnap megállították a láncfűrészeket, de meddig?

 

 

 

 

 

Gerillakampány a zöld Városligetért

Gerillakampány a zöld Városligetért

Üzennek a városligeti fák. Íme a nap képe. Az imént fotóztuk a Kálvin téren. Miközben Baán László és a kormánygépezet iszonyatos pénzekből a Rogán szomszéd cégén keresztül teletolja a metrót és a közterületet a Városliget beépítésének propagandájával, a zöldek anyagi ereje erre elég. Dávid és Góliát.

Kapcsolódó anyagok:

Beindult az orczy-kerti famészárlás

Gerillakampány a zöld Városligetért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás