A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

Az Európai Parlament két bizottsága is támogatta azt a javaslatot, hogy az EU ne minősítse a gáz- és atomenergiát klímabarát beruházásnak. A Bizottság korábban már környezetbarát forrásként ismerte el a földgázt és az atomenergiát. Az EP jövő hónapban szavaz a kérdésről.

A gazdasági és a környezetvédelmi bizottság is támogatásáról biztosította azt az állásfoglalást, amely megpróbálja megakadályozni az Európai Bizottság azon tervét, hogy a gáz- és atomenergiát felvegyék az EU úgynevezett taxonómiájába – írta az Euractiv. Ez a “fenntartható” befektetések listája, amelynek célja, hogy a magántőkét az éghajlatváltozással kapcsolatos célokat támogató befektetések felé terelje.

Az uniós országok és a törvényhozók megosztottak abban a kérdésben, hogy az atom és a gáz elég zöld-e ahhoz, hogy kiérdemeljék ezt a címkét. A Bizottság február elején fenntartható energiaforrásként ismerte el a földgázt és az atomenergiát is, annak ellenére is, hogy a zöldek és több tagállam is tiltakozott ez ellen. A bizottság szerint ezek az energiahordozók ugyanis lényegesen jobbak, mint a “piszkos” szén.

Az Európai Parlament július elején szavaz az állásfoglalásról. Ha a 705 törvényhozó legalább fele támogatja, akkor az blokkolná a gáz- és nukleáris energiára vonatkozó szabályokat. Az EP környezetvédelmi és gazdasági bizottsága által tegnap támogatott szöveg szerint a gáz- és atomenergia a hatályos uniós jogszabályok alapján nem tekinthető fenntarthatónak, és a zöld címkézésük “összezavarná a befektetőket.”

Nyitókép: atomellenes demonstráció. fotó: Peter Steffen / AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek