Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Közel 20 évvel vetné vissza a fővárosi tömegközlekedést, ha a minisztérium megszüntetné az együttműködést. Az állam Tarlós István idején azzal az ígérettel vette át a HÉV-eket, hogy az utasok nem járhatnak rosszabbul. A BKK elmondta, kik járnak a legrosszabbul, ha Lázár János kivezeti a MÁV-ot Budapestről.

Dupla bérletet, jelentősen magasabb utazási költséget, a digitális utastájékoztatás, jegyvásárlás és útvonaltervezés megszűnését, az esetleges HÉV-pótlások akadozását, összességében a MÁV-HÉV és az agglomerációs Volán-járatok szolgáltatási színvonalának hanyatlását jelentené, ha a közlekedési minisztérium megszüntetné (illetve nem hosszabbítaná meg) a MÁV-Volán és a BKK közti megállapodást – írja közleményében a fővárosi közlekedésszervező.

A Lázár János vezette minisztérium szándékáról az Index számolt be „kormányzati forrásokra” hivatkozva.

A 2005-ben bevezetett rendszernek köszönhetően az ügyfelek egyetlen bérlettel (először Budapesti Egyesített Bérlet – BEB, majd 2009-től Budapest-bérlet) vehetik igénybe a különböző társaságok szolgáltatásait Budapesten belül, így utazásuk során kombinálhatják a különböző közlekedési módokat, például vonatról metróra szállhatnak anélkül, hogy másik bérletre lenne szükségük – emlékeztet a BKK. A megállapodás megszűnésével a főváros közigazgatási határán belül csak úgy lehetne HÉV-vel, vonattal, vagy a Volánbusz által üzemeltetett járatokkal utazni, ha az utasok a már bevált és megszokott Budapest-bérletük mellé egy másik bérletet is vásárolnának.

Különösen problémás ez olyan területeken, ahol a HÉV kiemelt szerepet tölt be a közösségi közlekedésben – figyelmeztet a BKK.

Ilyen például Csepel teljes területe vagy Óbuda északi része, így a békásmegyeri lakótelep is. Ezeken a területeken évtizedekkel ezelőtt úgy alakították ki a nagy, több tízezer fő lakhatását biztosító lakótelepeket, hogy a városközpont a legkényelmesebben és leggyorsabban HÉV-vel érhető el.

Szintén jelentősen megnehezítené például a XVII. kerületben (Rákosmentén) élők közlekedését a változás, hiszen a főváros egyik legnépesebb, de a centrumtól legtávolabb eső területén az elmúlt években kifejezetten a gyors és kényelmes vasúti kapcsolatot ajánlották az ott élőknek.

A BKK-nál sokkal keményebb hangvételű kritikával illeti a minisztériumi szándékot a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE). A szervezet emlékeztet rá, hogy a HÉV-ek és az agglomerációs buszjáratok átadása az államnak Tarlós István intézkedése volt.

Az átadás-átvételi tárgyalások során, amelyet Fónagy János vezetett, a legtöbbet hangoztatott és a kormány által legerősebben kommunikált mondás az volt, hogy az utasok nem járhatnak rosszabbul.

Ennek megfelelően létrehozták azt a jogi környezetet, azt a háromoldalú megállapodást, amely pl. a Budapest bérlet használhatóságát biztosította.

Az Index cikke szerint a minisztériumban a főváros évi 12 milliárd forintos normatív támogatásának megvágását is mérlegelik. „Ez a fajta, teljesítményalapú normatív támogatás régebben minden olyan városnak járt, amely saját közösségi közlekedést tartott fenn. Ezt a támogatást pont ez a kormány vette el tőlük, mindenkitől, Kecskeméttől Miskolcig, Zalaegerszegtől Szegedig, Pécstől Debrecenig. Meghirdetett program volt a szektorból való állami kivonulás” – emlékeztet ezzel kapcsolatban a VEKE.

Budapest esetében az összeg 32 milliárd forint volt évente, ezt csökkentették 12-re.- amit azért kap még mindig a főváros, mert metrókat is üzemeltet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás