A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Csaknem 20 ezer házaspár kapott engedélyt második gyerek vállalására a kínai fővárosban a családtervezési politika korábbi enyhítéseként – közölte ma a pekingi önkormányzat statisztikái alapján a Hszinhua hírügynökség.

Augusztus végéig 21 249-en adták be kérvényüket, s közülük 19 363-at hagyták jóvá. A kérelmező nők 56 százaléka 31 és 35 év közötti, 537-en 40 év felettiek. A születésszabályozás lazítását február végén jelentették be Kínában, miután az ország több térségéből is kezdeményezték a szabályok átgondolását. A kutatók és a helyi tisztségviselők elsősorban arra hivatkoztak, hogy felborult a férfiak és a nők egymáshoz viszonyított aránya, gyorsan öregszik a társadalom, elöregedés, illetve munkaerőhiány lehet.

A 35 éves egykepolitika már kezdettől fogva lehetőséget adott egynél több gyerek vállalására a nemzetiségiek és azon vidékiek számára, akiknek az első gyermekük lány. Később azoknak a családoknak is megadták a felmentést, ahol mindkét szülő egyke. A legutóbbi rendelkezés azokat érinti, ahol legalább az egyik szülő egyke. A kínai demográfusok azt állítják, hogy ha nem vezetik be a családtervezést 1979-ben, akkor 2011-ig 400 millióval több gyermek született volna, a világ népessége pedig 2011 októbere helyett már 2006-ban elérte volna a hétmilliárdot.

A legutóbbi módosítást a kínai kommunista párt központi bizottságának tavaly novemberi politikai döntése tette lehetővé, illetve írta elő. Kínában arra számítanak, hogy a lazítás következtében évente kétmillió csecsemővel több születik.
Sikertörténet vagy bumeráng  Kínában az egykepolitika?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek