A rovat kizárólagos támogatója

Az oregoni törvényhozásban olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amely betiltaná a kenguruhoz tartozó testrészek értékesítését, célba véve azokat a sportruházat-gyártókat, amelyek az állatok bőrét használják fel termékeik előállításához. Elfogadása esetén a törvény egyik nagy vesztese a Nike lehet.

A futballcipő egyike az egyetlen olyan kengurubőrből készült termékeknek, amelyeket rendszeresen árulnak Oregonban – jelentette az Oregon Public Broadcasting. Az intézkedés hatással lenne az oregoni székhelyű Nike-ra, amely az állam legnagyobb munkaadója.

Felháborító, hogy Ausztráliában őshonos vadon élő állatok millióit ölték meg az elit futballisták egy része által viselt csúcskategóriás futballcipők kedvéért – mondta Floyd Prozanski oregoni demokrata szenátor, aki a törvényjavaslatot benyújtotta, az állatvédő csoportok által hétfőn kiadott sajtóközleményben. “Megértem, hogy ez a jogszabály pénzügyi hatással lehet néhány oregoni cipőgyártóra, de végső soron Oregonnak a humánus oldalra kellene állnia ebben a kérdésben. Vannak más anyagok is, amelyeket fel lehet használni ezeknek a csúcskategóriás cipőknek a gyártásához” – írja az AP News.

A sajtóközleményben a Center for a Humane Economy, az Animal Wellness Action és az Animal Wellness Foundation üdvözölte a lépést. Itt az ideje, hogy ezek a cipőgyártók továbbfejlesszék üzleti modelljüket, hogy megszüntessék a szélsőséges állatkínzást a termékkínálatukban – mondta Rene Tatro, a Center for a Humane Economy elnökségi tagja.

A Nike nem válaszolt az OPB megkeresésére, de a vállalat a múlt hónapban azt nyilatkozta az ESPN-nek, hogy a futballcipőinek csak kis részében használ kengurubőrt, és hogy “olyan bőrszállítókkal dolgozik együtt, akik olyan feldolgozóktól szerzik be az állatbőrt, akik a megfelelő állattartást és humánus bánásmódot alkalmaznak, akár tenyésztett, háziasított, akár vadon élő állatokról van szó”.

Videó forrása >>>

Az oregoni törvényjavaslat bűncselekménynek minősítené “bármely olyan termék megvásárlását, átvételét, eladását vagy kereskedelmi cseréjét, amely halott kenguru testrészt tartalmaz”.

A connecticuti törvényhozók hasonló törvényjavaslatot terjesztettek elő ebben az ülésszakban. A kengurutermékek szövetségi szintű betiltását 2021-ben javasolta az amerikai képviselőház, de nem fogadták el. A tiltás nem lenne precedens nélküli: Kalifornia az 1970-es években tiltotta be a kenguruból készült termékeket.

Ausztráliában a kenguruk kereskedelmi célú begyűjtése legális. Több mint 1,3 millió kengurut öltek le kereskedelmi célból az országban 2021-ben – jelentette az OPB az ausztrál éghajlatváltozási, energiaügyi, környezetvédelmi és vízügyi minisztériumra hivatkozva. A hivatal szerint ez a szám a “fenntartható kvótának” kevesebb mint egyharmadát jelenti, vagyis azt a mennyiséget, amelyet az ügynökség szerint le lehetne ölni anélkül, hogy a négy fő kengurufaj bármelyike veszélybe kerülne-írta a portfolio.

Címlapkép: A szürke kenguruk a fűben táplálkoznak Canberra közelében, Ausztráliában AP Photo / Mark Graham

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás