A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az időleges leállítást a Rhone és Rajna folyók atomerőművek hűtésére használt vizének magas hőmérsékletével magyarázták. Ez várhat Paks 2-re is.

 A Franciaországban is perzselő hőségre tekintettel az Electricité de France (EDF) áramszolgáltató tegnap elrendelte három atomerőmű négy reaktorblokkjának leállítását – közölte egy vállalati szóvivő.

Az illetékes az időleges leállítást a Rhone és Rajna folyók atomerőművek hűtésére használt vizének magas hőmérsékletével magyarázta. Mint mondta, két reaktort az EDF által üzemeltetett Bugey atomerőműben, egyet-egyet pedig St. Albanban és a német határon fekvő Fessenheimben (képünkön) kapcsoltak le átmenetileg. Franciaország jelenleg egy egész Európát sújtó hőhullámtól szenved, a hőség helyenként a 37 Celsius fokot is elérte a Rhone völgyében.

Az EDF atomerőművei a két folyó vizét használják a reaktorok hőmérsékletének szabályozásához, az így felmelegedett meleg vizet pedig visszaeresztik a Rhone-ba, illetve a Rajnába. A helyi élővilág védelme érdekében és a folyók vízhőmérsékletének emelkedésére való tekintettel a hatóságok korlátozásokat léptettek életbe, hogy mennyi vizet használhatnak az atomerőművek erre a célra. A szabályozás értelmében a folyókba visszavezetett víz átlag hőmérséklete nem haladhatja meg a 28 Celsius fokot. A reaktorblokkok leállítását annak ellenére rendelték el, hogy részben a klímaberendezések fokozott használata miatt megnövekedett az energiaigény.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek