A rovat kizárólagos támogatója

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének öt napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata, és megtörtént az eredmények kiértékelése. Rosszak a vízminőségi eredmények.Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) mai közleménye szerint a méréssorozattal a vízügyi szakemberek azt vizsgálták, hogy a Pátkai-tározóból a Velencei-tóba történő vízeresztés során milyen vízmennyiségi és vízminőségi változások következnek be. A vízminőségi mérések elsősorban arra irányultak, hogy a tározóban lévő, a határértéket több mint kétszeresen meghaladó klorofill koncentráció milyen mértékben változik a Császár-vízbe juttatva.

Császár-víz. forrás: pecaverzum.hu

A közleményben az OVF megjegyzi, a klorofill-koncentráció jelentős csökkenése esetén ugyanis nem kellene megvárni, míg a tározóban lévő víz minősége a Velencei-tó számára elfogadható értékre süllyed, hanem hamarabb lehetne megkezdeni a tározóban lévő víz levezetését a tóba.

Az öt napig tartó vizsgálat során öt mérőponton, napi gyakorisággal a klorofilltartalom mellett számos vízmennyiségi és minőségi mérést (vízhőfok, vezetőképesség, ph, oxigén telítettség, foszfáttartalom algológiai értékelés) végeztek a vízügyi szakemberek. A mérési és vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a Császár-vízen keresztül a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, a tóba jutó víz klorofilltartalma érdemben nem változott meg.

A vizsgálati eredmények alapján a Velencei-tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára.  A csapadékosabbra forduló időjárás és a tartós lehűlés várhatóan kedvezően hat majd a klorofill-koncentráció csökkenésére. A vízpótlás ugyanis csak akkor kezdhető meg, ha a Pátkai-tározóban a klorofilltartalom 75 g/mm3 érték alá esik. Jelenleg 160-180 g/mm3 értékeket mért a vízügy. A vízpótlás pontos ideje a meteorológiai folyamatoktól függ – közölte az OVF.

Hozzátették, jó hír, hogy a vízgyűjtőre és a tó felületére hullott csapadéknak köszönhetően a Velencei-tó Agárdnál az elmúlt napokban több centimétert emelkedett, a ma reggeli legfrissebb adat szerint a vízállás 79 centiméter – összegezte a pecaverzum a helyzetet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás