A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hirado.hu

Lefújták azt az ambiciózus missziót, melynek célja az volt, hogy 3 kilométeres antarktiszi jégen átfúrva elérjenek egy több ezer éve elzárt tavat.

Az Ellsworth-tónál tartózkodó brit kutatócsapat karácsony napján úgy döntött, hogy felfüggeszti a missziót. A kutatók nem tudták egyesíteni a fő furatot egy párhuzamosan fúrttal, melyet a fúróvíz összegyűjtésére használtak volna. A csapat jelenleg a felszerelést készíti fel az időjárás viszontagságaira, és egyelőre nem tudják, mikor folytathatják a projektet.

A 13 millió dolláros küldetés – melyet a Brit Antarktiszi Felmérés kutatói vezetnek – célja, hogy óvatosan lefúrjanak a tóig forráspont közeli víz segítségével. Az Ellsworth-tó mintegy félmillió éve érintetlen. Abban reménykedtek, hogy a szélsőséges nyomáson és hőmérsékleti körülményeken élő, egyszerű létformákra utaló nyomokat fedeznek fel, illetve klímaadatokra bukkannak a tó üledékeiben.

A program múlt héten futott bele az első problémákba, amikor a vízmelegítő elromlott, és a Nagy-Britanniából várt tartalék alkatrész pénteken érkezett meg. A működő vízmelegítővel a csapat két párhuzamos járatot akart fúrni, melyek terveik szerint 300 méterrel a felszín alatt egyesültek volna. Az első furatot elkészítették, és 12 órán át úgy hagyták, hogy forróvizes üreget hozzanak létre. Ezt a fúróvíz áramoltatására és a nyomás kiegyenlítésére használták volna, amikor elérik a tavat.

Azonban a második furat készítésekor nem tudták elérni az üreget. Martin Siegert, a Bristoli Egyetem kutatója szerint 24 órán át igyekeztek egyesíteni a két furatot, de kudarcot vallottak. Hozzátette, mindeközben üzemanyagot és vizet veszítettek, és a számítások végül azt mutatták, nincs elegendő üzemanyag a tó felszínének eléréséhez. A csapat már megkezdte a felszerelés hosszadalmas összekészítését a visszaútra. Amint hazaérnek, kiértékelik mi is történhetett, és csak ezt követően vehetik fontolóra egy újabb út lehetőségét.
Kép forrása>>>

Kapcsolódó anyagok:

Mérföldkő a sarkkutatásban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás