A rovat kizárólagos támogatója

Megkezdődött a fővárosi hulladékgyűjtő géppark modernizálása, október végéig 64 új célgépet állít üzembe az FKF Nonprofit Zrt. közel 3,5 milliárdos beruházással – közölte Dorogi Gabriella szóvivő a környei M-U-T Hungária Kft. telephelyén.

A járművek nagy részét, 51 tömörítős hulladékbegyűjtő autót a M-U-T Hungária Kft. szállítja a főváros számára. Ezeken felül 10 konténerszállítót, 2 teherautót és 1 kompaktor munkagépet szerez be a társaság.

Budapest Főváros Önkormányzata Európai Unió által finanszírozott beruházás részeként új, modern és környezetkímélő járművekkel bővíti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) gépparkját. A mindennapos hulladékszállítási feladatokat ellátó járművek között ma már akad olyan, ami több mint 20 éves és olyan is, ami 459 173 km-t futott. A most beérkező célgépek EURO 6-os motorjának köszönhetően tovább csökken mind a zaj, mind a füstkibocsátás, ezáltal a géppark okozta környezetterhelés. 

A  93,3%-ban európai uniós finanszírozású projekt összesen közel 3,5 milliárd forintból 2015 októberére valósul meg. Az uniós projekt célja a jelenlegi hulladékgyűjtés eszközparkjának korszerűsítse az elöregedett, magas üzemeltetési költségű célgépek cseréjével. 
A budapesti hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáért felelős FKF Nonprofit Zrt. kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére, az új hulladékbegyűjtő járművek megfelelnek a legszigorúbb uniós és hazai környezetvédelmi előírásoknak is. A környezetterhelés csökkentését egy központi digitális úttérképre épülő járattervező, útvonal-optimalizáló és szállításszervező rendszer üzembe helyezésével is elősegíti a társaság. A modern irányítási rendszernek köszönhetően a járművek útvonala jobban optimalizálható, így kevesebb időt töltenek az utakon, ezzel is tovább csökkentve az utak terhelését.

Megújulnak Budapest hulladékszállító célgépei Megújulnak Budapest hulladékszállító célgépei
A képre kattintva galéria nyílik.

A M-U-T környei telephelyén szerelik rá a különböző típusú alvázakra a speciális szemétszállítási felépítményeket, melyek egy része más cégektől készen érkezik, másik részét helyben készítik el. A hamarosan forgalomba álló 51géppel a teljes állomány negyede korszerűsödik, a folytatás a későbbi pályázatok függvényében várható. A lecserélt kukásautók még használható részével a budapesti agglomerációban találkozhatunk, a maradék alkatrészekként él tovább. A greenfo információi szerint  cég jövő évi terveiben szerepel a chipes alapú kukaazonosító, és szállítási rendszer bevezetése, amihez minden autót felszerelnek majd elektronikai eszközökkel. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás