A rovat kizárólagos támogatója

Tegnap Farmos határában leégett több, mint 200 hektár védett és Natura 2000 terület: nádas, gyep, erdő, tanösvény. Hogy honnan indult a tűz, azt tudjuk, hogy ki gyújtotta meg, nyilván nehéz kideríteni. 12 megyében hirdettek tűzgyújtási tilalmat.

Az biztos, hogy az élővilágban jelentős kár keletkezett. Arról nem is beszélve, hogy mit élhettek át azok a lakosok, akik a farmosi belterületen végigélték, hogy a lángok közvetlenül veszélyeztetik a házukat. Aki ezt tette, az nem gondolt bele, hogy egy óvatlanul eldobott csikk, vagy egy szándékosan meggyújtott nádcsomó mit okozhat.

Hogy én mit gondolok róla, itt most nem írom le, tudjátok e-nélkül is – írta a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa: Vidra Tamás a facebookon.
Hatalmas szélben, fél év aszály után, egy gyakorlatilag szárazon álló nádas leégése, a jövő hétre beharangozott országos eső előtt, több mint véletlen. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Farmosi Madárvárta megmenekült, ellenben a sokak által kedvelt Kékbegy Tanösvény pallósora gyakorlatilag megsemmisült. Hasonlóan járt a Madárvárta áramellátását biztosító vezeték is.
 

De ami leginkább aggaszt bennünket, hogy e katasztrófa milyen hatással lesz a Nagy-nádas élőhelyeire és a hozzájuk kötődő fantasztikus növény- és állatvilágra. Várjuk az esőt és a vizet, másban nem bízhatunk. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a békaterelő kerítés 10 méter híján megúszta, a békamentés természetesen folytatódik, ellenben a március 23-ra tervezett hagyományos Családi Napunk megrendezése még kérdéses.

Leégett a farmosi Nagy-nádas Leégett a farmosi Nagy-nádas
A képre kattintva galéria nyílik.

A képek önmagukért beszélnek, bár a helyszínen megélteket közel sem adják vissza. Végül köszönet a védekezésben részt vevő összes hivatásos és önkéntes tűzoltónak, egyéb segítőnek, rajtuk múlt, hogy nem történt nagyobb baj!!!
 

12 megyében hirdettek tűzgyújtási tilalmat

Egyre szaporodnak a nagyobb tüzek a szárazság miatt, ma a villányi borvidéken is nagy területen égett az aljnövényzet

Ma öt megyére terjesztették ki a tűzgyújtási tilalmat az illetékes hatóságok, így az március elsejétől már összesen 12 megyére érvényes – közölte a Nébih. A tilalmat péntektől Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is kiterjesztik.

Változatlanul tilos a tűzgyújtás Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Pest és Veszprém megyében.

A megjelölt megyékben tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő ingatlanokon. Az érvényben lévő tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapokon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás