A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az ukrán Enerhoatom szerint, ha az atomerőmű hűtés nélkül marad, az veszélyeztetheti a nukleáris biztonságot, különösen meleg időben.

Az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműben leeresztik a hűtőmedencéket, mert szerintük a létesítmény dolgozói fegyvereket rejtettek el a medrükben, ez azonban nukleáris veszélyhez vezethet – figyelmeztetett szerdán az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat.

„A zaporizzsjai atomerőmű megszállói azzal vádolták meg az ukrán atomtudósokat, hogy fegyvereket tárolnak az erőmű területén. Ennek érdekében több munkást őrizetbe vettek és megkínoztak, hogy beismerjék, vagy inkább megrágalmazzák magukat, hogy állítólag még márciusban valamiféle fegyvert, robbanószert vagy lövedéket dobtak az erőmű hűtőmedencéinek betontálaiba”  – idézte az Ukrajinszka Pravda az Enerhoatomnak a Telegramon közzétett közleményét.

A vállalat hozzátette, ezzel az ürüggyel az erőmű megszállói le akarják üríteni a hűtőmedencéket, hogy ellenőrizzék annak edényeit, és leállítsák az erőművek biztonsági rendszereinek vízellátását biztosító szivattyúkat. Az Enerhoatom hangsúlyozta, ha az atomerőmű hűtés nélkül marad, az veszélyeztetheti a nukleáris biztonságot, különösen meleg időben, amikor a túlmelegedés miatt könnyebben hibásodhatnak meg a berendezések. A vállalat szerint az sem zárható ki, hogy az oroszok tesznek robbanóanyagot, aknát, vagy bármi hasonlót a betontálakba, és utólag veszélyhelyzet okozásával vádolják meg a munkásokat.

Putyin birodalma magáénak tekinti a zaporizzsjai atomerőművet

Az ukrán hadsereg vezetése eközben bejelentette, hogy a fegyveres erőknél hadrendbe állítottak egy korszerű, mobil parancsnoki modellt és a vezérlőberendezések legújabb modelljét, egy parancsnoki járművet, pótkocsival és eltávolítható modulokkal. A főparancsnokság kiemelte, hogy a berendezést Ukrajnában gyártották. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett, hogy június 16-án tájékoztatták a zaporizzsjai atomerőmű szervezeti alosztályainak vezetőit, hogy Oroszország szeptember 1-jétől a Roszatom orosz vállalat irányítása alá kívánja helyezni a nukleáris létesítményt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek