A rovat kizárólagos támogatója

Túl azon, hogy a világ teremtett, a Fidesz-agitprop legfrissebb klímaügyi üzenete az, hogy a sok beszéd után itt a tettek ideje. Legalábbis ezt kérik számon az általuk mindennek elhordott baloldalon, zöldeken, Brüsszelen és a többi tagállamon. Orbánék azonban e szép jelszóval is csak szögesen ellentétes gyakorlatukat palástolják. Nem titkolják ugyanis azt se, hogy csak azt ígérik, amit be is tudnak tartani. És ebben nem érheti szó a házuk elejét. A kormány ugyanis lényegében nem ígér semmit. Még azt sem, amit az apparátus már bevállalna. Egy Orbán Viktor-közeli kéz ugyanis ezeket is rendre kihúzza.

Itt van például a légszennyezés. Magyarország azt ígérte, hogy az 1990-es szinthez képest 2030-ra 40 százalékkal visszaveszi az ország szén-dioxid-kibocsátását. Első pillantásra bátor vállalás, bár ez az alsó uniós küszöb. De szakértők hamar figyelmeztettek: a magyar ipar épp az időszak elején omlott össze. Noha ezt az érvet a Fidesz elveti, adatsort csak óvatosan mutogatnak. Az eltelt 30 év görbéje alapján ugyanis könnyen arra juthatunk, hogy a kibocsátás a rendszerváltás időszakán túl inkább a szociálliberális időszakokban csökkent. Kivéve a 2010 körüli válságot, aminek nyomán 2013-ra az ország 1990-hez képest már 39 százalékkal kevesebb szén-dioxiddal szennyezte a levegőt. Vagyis már akkor szinte elértük a 2030-as célt. Azóta viszont szinte töretlen a romlás, amit a kabinet – különböző számbűvészkedések kíséretében – nyíltan a gazdasági bővüléssel indokol. Most – NER-magyarul “már” – 32 százalékon állunk. De a mátrai szénblokkok – kormány által is vállalt – leállításával innen is könnyen elérjük a 40 százalékot. Vagyis a kormány ezen felül megint csak nem ígér semmit.

Brüsszel most a tagállamoktól a 2030-as cél 55 százalékra növelését kéri. Ezzel szemben – Palkovics László szakminiszter korábbi, megengedőbb nyilatkozata után – az érveit Brüsszel-ellenes panelekbe illesztő energiaállamtitkár, Kaderják Péter már csak ellenérzéseit hangoztatja. Pedig ez elkerülhetetlen ama, végül Orbán Viktor által is aláírt cél eléréséhez, hogy 2050-re megszűnjön a EU teljes szén-dioxid-kibocsátása.

A feladat horderejére jellemző, hogy addig a fűtési légszennyezést is ki kell valahogy váltani. Ami tehát az összes lakás átépítését igényli. Az MSZP oknyomozó vénával ellátott elnöke, Tóth Bertalan azonban kiszúrta, hogy a nemrég ismertetett Energiastratégiából kimaradt a házfelújításoknak a nem nyilvános vitairatban még szereplő menetrendje. Ráadásul Kaderják Péter szerint bizonyos állagú házakat már nem is érdemes felújítani. E visszafogott szociális érzékenységről tanúskodó nyilatkozatok kapcsán az illetékesek fura válaszokkal élnek. Kaderják Péter szerint például egy előkészítő irat nem is tekinthető létezőnek. Illetve hivatkoznak olyan építési programokra, mint a csok vagy az Otthon Melege. Arra a felvetésre, hogy ezek most vagy nem élnek, vagy nem tűnnek népszerűnek, az érdeklődőt megnyugtatják, hogy minden rendben.
Félek, a víruspánik csak még tovább ront ezen a helyzeten.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás