A rovat kizárólagos támogatója

A fiatal parlagi sasokra a legtöbb veszély a kirepülésüket követő évben leselkedik. Hogy hatékonyan léphessenek fel a fajt veszélyeztető tényezőkkel szemben, természetvédelmi szakemberek műholdas jeladóval szerelik fel a még fiatal madarakat. Nézze meg hogyan.

Ilyen és ehhez hasonló vizsgálatokat is végez a parlagi sasok védelméért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és partnereinek LIFE programja, ami 2012-ben az Európai Unió és a Vidékfejlesztési Minisztérium társfinanszírozásával indult.

Január közepén immár 10. alkalommal szervezték meg a hazánkban telelő sasok és ragadozó madarak éves számlálását, melyen a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai – együttműködve az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztályával és Monitoring Központjával – aktívan részt vettek. Az egy időben történő megfigyelések miatt sas-szinkronnak nevezett esemény célja, a Magyarországon telelő sasok összeírása, valamint az elmúlt években elharapódzott mérgezéses esetek felderítése. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén számos, a sas fajok szempontjából kiemelten fontos telelőhely van, melyek egyébként parlagi és réti sasok fészkelő helyéül is szolgálnak. Magyarország különösen fontos a rétisasok számára, ugyanis az egyre nagyobb számú, állandó hazai fészkelő állományon kívül, számos példány érkezik hozzánk Európa északi területeiről is. A parlagi sas Kárpát-medencei költő állományának és fiataljainak is jelentős része nálunk telel. Emellett több szirti sas és fekete sas példány is hazánkban tölti a telet. A Hortobágyi Nemzeti Parkban és közvetlen vonzáskörzetében (a Hortobágy és a Nagykunság Természetvédelmi Tájegységek területén, illetve a Tisza-tónál) a számlálás során összesen 182 példány rétisas, 7 példány parlagi sas és 1-1 fekete, illetve szirti sas került szem elé, amely kiemelkedő eredmény. A fokozottan védett parlagi és réti sas eszmei értéke: 1.000.000 Ft

Négy fiatal parlagi sas kapott elsőként műholdas nyomjelző eszközt tavaly július közepén a Körös-Maros Nemzeti Park területén az újabb parlagisas-védelmi program keretében, amelynek során 2012-től 2015-ig harminc fiatal madárra szerelnek adóvevőt Magyarországon. A műholdas nyomkövető rendszer segítségével a szakemberek nyomon követhetik a fokozottan védett madarak tartózkodási helyét, vándorlási útvonalait, vészhelyzetben azonnal jelzést kap a földi állomás, ami gyors beavatkozásra nyújt lehetőséget a parlagi sasok mentésére és védelmére, amennyiben szándékos bántalmazás vagy természeti csapás éri őket.
 

A parlagi sas védelme Magyarországon elnevezésű, 600 millió forintos madárvédelmi projekt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálásában, nyolc szervezet partnerségével valósul meg. A kiadások 75 százalékát az Európai Unió fedezi vissza nem térítendő támogatás formájában, a Vidékfejlesztési Minisztérium a költségek nyolc százalékát állja, a fennmaradó részt a projektpartnerek saját forrásból biztosítják.  A projekt filmjeit a Természetfilm.hu Egyesület készíti.

A Magyar Madártani Egyesület Youtube csatornája >>>

Kapcsolódó anyagok:

Első hazai rétisas-fészekkamera

Nagy hortobágyi sasolás

Tizedszer szinkronizálják a sasokat

Gyilkos oszlopok: az egerészölyv a leggyakoribb áldozat

Kövesse a neten védett madarainkat!

Jeladós fehér gólyák a fajvédelem szolgálatában

Panni aktív kóborló

Újabb műholdas parlagisas-védelmi program indul

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás