A rovat kizárólagos támogatója

Hazai vizsgálatok során kimutatták, hogy a gyepek a legelő állatokkal együtt képesek olyan üvegházgáz mérleget fenntartani, ami kedvező a klíma szempontjából.

Az erdők mellett a gyepek is jelentős szénmegkötő tulajdonsággal bírnak, illetve számottevő mennyiségű szenet raktároznak a talajban, csökkentve az éghajlatváltozás negatív hatásait. A gyepek „szolgáltatása” kiegészül továbbá a legelő állatok produkciójával ugyanakkor az állatokhoz kapcsolt üvegházgáz kibocsátással is. Az állattenyésztés globálisan 15-25 százalékban felelős az antropogén eredetű üvegházgáz-kibocsátásért, de óriási különbségek fordulnak elő abban, hogy a különböző gyepkezelési módok (legeltetés, kaszálás, gyepek fajgazdagságának fenntartása) és állattartási technológiák (extenzív és intenzív tartás, legelési nyomás stb.) milyen mértékben járulnak hozzá a kibocsátásokhoz.

üvegházgáz forgalom mérés a bugaci pusztán. Kép: Koncz Péter

Kérdés, hogy létezik-e olyan kezelési mód, ami klímabarát?

Az erre vonatkozó legfrissebb eredményeket hazai kutatók az Agriculture, Ecosytem and Environment című folyóiratban közölték (korábbi cikkük itt).

Vizsgálataikat egy bugaci szürkemarha farmon végezték el. Három éven keresztül mérték a talaj, növény és állat rendszer szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid forgalmát, illetve nyomon követték az üvegházgáz mérlegben szerepet játszó gazdálkodási adatokat is (takarmány behozatal, elvitt állatok és trágya mennyisége stb.). Kimutatták, hogy a növényeken keresztül az éves nettó szénmegkötés képes volt ellensúlyozni az állatok, a trágya és a talaj szén-dioxid egyenértékben kifejezett üvegházgáz kibocsátását. Ezt az éghajlatvédelem szempontjából kedvező üvegházgáz mérleget azonban csak a megfelelő vízellátottság és az alacsony legelési intenzitás tette lehetővé.
A bugaci legelőn kb. 600 szürkemarha legel összesen kb. 1000 hektáron, vagyis egy szürkének hozzávetőlegesen két és fél focipályára van szüksége. A legelők és a kaszálók fajgazdagsága szintén jelentős szerepet játszik abban, hogy a gyepek produktívak maradjanak, hiszen a faji sokféleség úgy tűnik, hogy a gyepek hozamának stabilitásához is hozzájárul.

Legelő gulya a bugaci mérőállomás előtt. Kép: Koncz Péter

Külföldi példák is alátámasztják, hogy az extenzív legeltetésre alapozott állattenyésztés, lehet klímabarát. Globális léptékben a gyepek haszonállat-eltartó képességének fokozott figyelembevétele nem csupán az élelmezés ellátás biztonságához és a biodiverzitás megőrzéséhez járul hozzá, de növeli az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás esélyét is.

Koncz Péter, ökológus

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás