Hirdetés

Számos dologra érdemes figyelniük azoknak, akik állatokat is szeretnének magukkal vinni külföldi nyaralásukra. Az Európai Unió minden tagállamára érvényes, hogy legfeljebb öt házi kedvenc szállítása minősül nem kereskedelmi célúnak, és a tulajdonosnak vagy egy általa megbízott személynek ott kell lennie az állattal.

A kutyáknak, macskáknak és vadászgörényeknek egyedi jelölést, az esetek többségében microchip-et kell viselniük. Ezeken kívül érvényes veszettség oltással is kell rendelkezniük az állatoknak, és EU jogszabály szerinti útlevelet kell kiváltani, ha az Unión belül utaznak. Harmadik országból történő behozatalhoz megfelelő adattartalmú állategészségügyi bizonyítványt kell mellékelni.

Bizonyos EU tagállamok, például Anglia, Írország és Svédország mentes a veszettség betegségétől, ezért ezekben az országokban plusz feltétel, hogy vérvizsgálatot végezzenek a kutyáknál, macskáknál és vadászgörényeknél, és be kell tartani a várakozási időt, amely akár fél év is lehet.

Fontos tudnivaló, hogy szomszédos unión kívüli országba kivitt állatoknál a visszahozatalhoz is szükséges a negatív veszettség vérvizsgálati eredmény. Ez vonatkozik Ukrajnára és Szerbiára, de nem érvényes az EU csatlakozás küszöbén álló Horvátországra.
A kedvtelésből tartott állatok kategóriájába tartoznak még a rágcsálók, kétéltűek és madarak is. Ha valaki ötnél több ilyen állatot kíván magával vinni, az már kereskedelmi célú utaztatásnak minősül, ehhez pedig érdemes kérni a területileg illetékes hatósági állatorvos közreműködését.
Bővebb tájékoztatás >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás