A rovat kizárólagos támogatója

A természetszeretetre nevelést is már az óvodában kell elkezdeni, persze nem a teremben, hanem a szabadban. Ezt évtizedeken át művelte, és oktatta erre az óvónőket is Labanc Györgyi zöld pedagógus, közoktatási szakértő, aki 30 éve indította el életmód-, családi életvezetési- és modell-kísérleteit a Gerecsében, az Ágoston ligeti ökofaluban.

A 80’-as évek végén a holland természetismereti oktatóközpontok mintájára alapozták meg és terjesztették el a hazai környezetvédelmi és természetvédelmi oktatóközpontok hálózatát. A 90’-es évek elején az óvodások környezeti nevelésének a módszertanát dolgozta ki. A semmiből építették fel a Tata melletti Ágoston- ligeti ökofalut, ahol a terepi foglalkozásoktól – ha kell, a takarításig sok-sok mindent csinál.

A TEA, azaz a Természetes Életmód Alapítvány 30 éve indította el életmód-, családi életvezetési- és modell-kísérleteit. A nemzeti és nemzetközi szinten is jónak bizonyult eljárásokat külföldi és hazai díjak igazolják. A TEA a Tatához tartozó Agostyán  melletti 20 hektárnyi helyi védettségű területeken működtet egy fenntarthatósági mintagazdaságot a Natura2000 elvárásai szerint történő élőhely és biológiai sokféleség megőrzése mellett. Közösségi tanulókertük az alkalmazkodó gyümölcsészettel a Kárpát-medencei gyümölcsfajták elterjesztését szorgalmazza.

Labanc Györgyi környezeti nevelő. kép: Sarkadi Péter

Labanc Györgyivel a Természetes Életmód Alapítvány kuratóriumi elnökével, közoktatási szakértővel sok-sok témáról beszélgetett Sarkadi Péter. TEA facebook

Hogyan vált Magyarország első képesítés nélküli óvoda pedagógusából a zöld óvópedagógia egyik elméleti megalapozója, aki egyedüli óvodapedagógusként kapta meg a Pro Natura emlékplakettet (1999), és az „Emberi környezetért” miniszteri kitüntetést (1992).

Hogyan hozták létre és terjesztették el a hazai környezetvédelmi és természetvédelmi oktatóközpontok hálózatát.

Hogyan teszi tönkre a KLIKK a koncentrációval, és egységesített szemlélettel az erdei iskolákat, és erdei óvodákat?

Hogyan jött létre a gazdasági célra alkalmatlan 11 hektáros  – majd 20-ra bővült Tata- Agostyán melletti Ágoston ligeti ökofalu nevelési központ?
A terület helyi védettségű, és Natura2000 besorolású, a  madárvédelmi irányelv szerint. (2009/147/EK irányelv) A  2013-ban megalakult Gerecse Natúrpark  része, környezeti nevelési központja, és az Ökofalu a KEM javaslatára a megyei értéktár tagja 2015 óta.

Milyen a középkori gasztronómia, és hogyan épül az Assisi szent Ferenc templom?

Miért népszerűek a „Séta utcai ruhában a középkorban” programjaik?

Mik azok a kőkörök, amiket az ufók helyett a tímárok készítettek?

Mit tehetünk a természet leértékelődése, és a vidék becsületének elvesztése ellen?

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás