A rovat kizárólagos támogatója

A téli időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park minden részterületén előfordulhatnak nagy őrgébicsek. Bár rendszertanilag az énekesmadarak közé tartoznak, mégis ragadozó madárként viselkednek: kisebb rágcsálókat zsákmányolnak.

A népies nevén bábaszarkaként is emlegetett, a fekete rigóhoz hasonló méretű nagy őrgébics csak téli vendég a Dél-Alföldön. Magyarország északi területein azonban már fészkelőként is megjelent néhány pár az utóbbi években.
 
Vártamadárról lévén szó, legnagyobb eséllyel egy magas ponton, például villanyoszlopokon, fák, bokrok tetején pillanthatjuk meg, onnan les zsákmányra. Esetenként szitálva szemléli vadászterületét. Mindig magányosan telel, s ugyanúgy, mint a költési időszakban, télen is saját revírt tart fenn, melynek területe általában 1-2 négyzetkilométer. A téli időszakban, amikor nem talál rovarokat, átáll a ragadozó életmódra: kisebb pockokat, güzüegereket zsákmányol, időnként pedig egy-egy kistestű énekesmadarat is elkap.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területén megfigyeltük, hogy ugyanazokban a revírekben évről-évre megjelennek nagy őrgébicsek. Számuk nagyban függ az időjárástól és a táplálék-felhozataltól – írta a park honlapján.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek