Hirdetés
Forrás: MTI/444

Mi lehet azokkal a Lego-darabkákkal, amiket 30-40 éve dobtak az óceánba? Ük-ük unokáink is játszhatnak vele, hiszen akár 1300 évbe is beletelik, mire teljesen lebomlik egyetlen Lego-darabka.

Nehéz megbecsülni, mennyi időbe telik, mire lebomlik az óceánok mélyén felhalmozódott, óriási mennyiségű műanyagszemét, hiszen nagy részének fogalmunk sincs az eredetéről. De vannak olyan műanyagdarabkák, amelyek  a formájuk alapján akár évek múltán is könnyen beazonosíthatók, mégpedig: a legók. Ráadásul, mivel a Lego időnként lecseréli a gyártás során felhasznált kémiai anyagokat, a darabkák alapos vizsgálatával a gyártás időpontja is visszakövethető.

A Plymouth-i Egyetem kutatói most fogtak egy rakás, partra mosott Lego-darabot, amiket önkéntesek gyűjtöttek össze Cornwallnál az elmúlt tíz évben. Megvizsgálták őket, és számos esetben kadmiumot találtak, amit a 70-es években használtak a világossárga és vörös darabkák előállítására, egészen addig, amíg a 80-as évek elején be nem tiltották az egészségre gyakorolt káros hatásai miatt. Ezeket a darabkákat aztán összehasonlítottak olyan, szintén a 70-es években készült darabkákkal, amelyek nem voltak kitéve hasonló, erodáló hatásoknak. Arra jutottak, hogy

a parton talált darabok 3-40 százalékot vesztettek a tömegükből az elmúlt 30-40 évben, mióta koptatja őket a természet. Ez alapján pedig azt becsülték, hogy legalább 100, de akár 1300 évbe is beletelik, mire teljesen lebomlik egyetlen Lego-darabka. Összehasonlításképp, a műanyagpalackok néhány évtized alatt bomlanak le az óceánban, az elektronikai eszközök és más, masszív műanyagtárgyak lebomlási ideje viszont közelebb állhat a legókéhoz.

A kutatást Andrew Turner, az Environmental Sciences című szaklap szakértője vezette, aki korábban kiterjedt kutatást végzett a tengeri szemét részeként partra mosódott hulladékdarabok kémiai tulajdonságai terén.

“A Lego a történelem egyik legnépszerűbb gyerekjátéka, vonzerejét egyrészt tartóssága jelentette. Kifejezetten arra tervezték, hogy játsszanak vele és fogdossák, ezért nem meglepő, hogy annak ellenére, hogy valószínűleg évtizedeket tölt a tengerben, nem különösebben kopik el. Ugyanakkor tartósságának mértéke még minket is meglepett” – mondta el Turner.

Nyitókép: partra mosott lego darabok. A.TURNER/PLYMOUTHI EGYETEM

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás