Hirdetés

A légszennyezettség összefüggésben lehet a nyaki verőerek veszélyes mértékű összeszűkülésével, ami növelheti az agyiér-katasztrófa kockázatát – állapították meg amerikai kutatók.

A szakemberek több mint 300 ezer, New Yorkban, New Jerseyben és Connecticutban élő ember orvosi leleteit elemezték tanulmányukban. Az eredmények azt mutatták, hogy a legszennyezettebb környéken élő emberek 24 százalékkal nagyobb valószínűséggel mutatták a nyaki verőerek összeszűkülésének jeleit, mint a legalacsonyabban szennyezett régiókban élő társaik.

A kutatók a légköri szálló porra koncentráltak vizsgálatukban. A szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek apró méretüknél fogva mélyen behatolnak a tüdőbe. Egyik legfőbb forrásuk a közlekedés, de a gyár- és fűtőtelepek is jelentős hatással vannak az emberek egészségére.

"Rengeteget foglalkozunk az agyiér-katasztrófa olyan hagyományos kockázati tényezőivel, mint a magas vérnyomás és koleszterinszint, a diabétesz és a dohányzás – az adataink azonban azt jelzik, hogy a mindennapi légszennyezettség is a szélütés jelentős rizikófaktorai közé tartozhat" – húzta alá közleményében Jeffrey Berger, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának munkatársa.

A nyaki verőerek a nyak két oldalán helyezkednek el, és az agy vérellátásáért felelnek. Agyiér-katasztrófa gyakran akkor következik be, amikor a nyaki verőér falán felhalmozódott lerakódás (plakk) leszakad, és elzárja az agyban lévő kisebb vérereket.

Egyelőre nem tudni, miként járul hozzá a légszennyezettség a betegséghez

A szakemberek egyelőre nem tudják biztosan, hogy a légszennyezettség miként járul hozzá a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Korábbi tanulmányok részben azzal magyarázták az összefüggést, hogy a szennyezettség hatására káros kémiai változásokon megy keresztül a vérben lévő koleszterin, megnő a gyulladások előfordulásának valószínűsége, és a vérlemezkék nagyobb valószínűséggel alkotnak rögöket.  A Journal of the American College of Cardiology című folyóirat online kiadásában közölt eredményeket az Amerikai Kardiológiai Kollégium San Diegóban megrendezett szokásos évi tudományos ülésén ismertették.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás