A rovat kizárólagos támogatója

A gasztronómiából mindannyian használjuk a kakukkfüvet, amely halak, húsok, gombaételek gyakori ízfokozója, a népi gyógyászatban ismert hatásait viszont kevesebben követik nyomon. 

A kakukkfű jó ideje nem számít újdonságnak, már az egyiptomiak is ismerték jótékony tulajdonságait. Húst tartósítottak vele, de akár múmiabalzsamozásra is előszeretettel használták.

Más, népies nevei is ismertek, pl. hívják démutkának, balzsamfűnek, timiánnak, kakucskafűnek, vadcsombornak, tömjén- vagy töményfűnek is.

Rendkívül napfényigényes növényről van szó, előfordulási helye ezért főleg a legelők, kaszálórétek, sziklagyepek és cserjések. Legjobban akkor érzi magát, ha meszes alapkőzeten nőhet, élhet.

Kakukkfű: nem csak fűszer, kozmetikum is

A kakukkfű fontos alapanyaga lett a kozmetikumoknak is. Hajtásai akkor dúskálnak leginkább a hatóanyagokban, ha virágoznak. Ezeket a virágzó hajtásokat, azaz a növény herbáját megszárítják, és elsősorban az illóolaj-tartalmát hasznosítják. A kakukkfű illóolajok mellett persze másban is gazdag, fahéjsavszármazékok, flavonoidok és cserzőanyagok is jelentős mennyiségben rejlenek benne. Több faja létezik, a kis termetűek kevesebb, a nagy termetűek több illóolajat adnak, és utóbbiaknak az értékük is jelentősebb.

Fertőtlenítő hatású

Illóolajának legfontosabb összetevője a timol, amely fertőtlenítő hatással rendelkezik. A fertőtlenítő timol mellett viszont még számos olyan összetevőt is tartalmaz, amely a gyógyhatás és az illatélmény miatt fontos. Ilyen összetevő például a kariofillén, a geraniol, a cineol, az alfa-terpineol, a linalol vagy a karvakrol.

A minőségi kakukkfű illóolaj gátolhatja a penészgombák, salmonella sp. baktériumok, bacilusok, strepto- és staphylococcus terjedését, tehát a változatosan előforduló mikroorganizmusokkal szemben is hatékony. 

Szájhigiéniás illóolaj

Könnyen elképzelhető, hogy találkozhatunk kakukkfű illóolajat tartalmazó fogkrémmel vagy szájöblítő szerrel, hiszen a timol fertőtlenítő hatásának köszönhetően gyakran válik a szájhigiéniás készítmények alapanyagává.

Légúti panaszokra is kiváló

A népi gyógyászat olyan légúti betegségekre is használja, amilyen az asztma vagy a szamárköhögés. Légúti fertőtlenítőnek és enyhe görcsoldónak egyaránt beválhat, a hörgők görcsét pedig feloldja. Köptető hatása is ismert, váladékoldó tulajdonsággal rendelkezik.

Miben segíthet még? Légzőszervi megbetegedések, vérszegénység, álmatlanság vagy fejfájás ellen is bevethető. 

Hatékony bőrgomba ellen

Fertőtlenítő hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. Így vált belőle gyulladáscsökkentő, összehúzó, vérkeringést serkentő hatású krémek és pakolások egyik fő összetevője. Hatását a bőrgomba elleni kezelésben is kifejti.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás