A rovat kizárólagos támogatója

10 éve azon dolgoznak, hogy a felelős étkezéssel és étkeztetéssel minden nap egy kicsit jobb hely legyen a Föld. Hozzájuk köthető pl. a szívószálmentes augusztus kampány, a fenntartható vendéglátóhely minősítés, vagy a RAKUN Dobozközösség. Bárki, aki helyi és szezonális alapanyagokból készített ételeket fogyaszt, vagy hetente tart akár csak egy húsmentes napot, már azzal kicsit gasztrohőssé válik, és tesz a Földünk és a következő generációk jövőjéért.

10 éves a Felelős Gasztrohős

A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése.  Hiszünk abban, hogy környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étrendünket, s ezáltal jót tehetünk magunkkal és környezetünkkel is. Izgalmas és szerethető lakossági kampányokkal, egyszerűen alkalmazható tippekkel, finom receptekkel mutatjuk meg, hogy mennyire egyszerű odafigyelni arra, hogy mi kerül az asztalunkra. Sokrétű szakmai tevékenységgel segítjük a felelősen gondolkodó vendéglátóhelyeken a környezetbarát intézkedések bevezetését, és a fenntarthatósági törekvések kommunikációját a vendégek felé. Abban hiszünk, hogy mindenki lehet hős, és falatonként képesek vagyunk megváltoztatni a világot – olvasható a napokban 10 éves alapítvány honlapján.

Lehel Zsuzsa felelős gasztrohős. kép: Kőfaragó Zsuzsi

Játékos szemléletformáló programjaik: gasztrohős palánták az óvodásoknak, gasztrohős padtárs az ált. iskolásoknak, gasztrohős diákpróbatétel a középiskolásoknak, és továbbfejlesztett változata a felnőtteknek.
A civil szervezet 3 állandó munkatárssal és közel 80 önkéntessel dolgozik. Munkájukat környezet- és élelmiszermérnököktől táplálkozástudományi szakembereken át jogászig számos szakértő segíti.

Szabó Eszti felelős gasztrohős. kép: Kőfaragó Zsuzsi

Amire büszkék:
— Az általuk kiadott Fenntartható Vendéglátóhely minősítést több mint 50 vendéglátóhely szerezte meg országszerte, köztük egy Michelin csillagos is
— Kampányaikkal a tavalyi évben több mint egymillió embert értek el közvetlenül és ösztönözték környezettudatos lépésekre.
— Az őket követőktől ilyen visszajelzéseket kapnak:
“Köszönöm, hogy vagytok! Nekem óóóóriási segítséget nyújtott minden általatok megosztott információ eddig is, főleg amikor elkezdtem a saját háztartásomat    vezetni… Nagyon nagy szerepetek van abban, hogy én már egy sokkal helyibb és fenntarthatóbb módon kezdtem el felépíteni a konyhámat és a recepttáramat,  úgyhogy nagyon hálás vagyok a munkátokért! Remélem, hogy még sokáig tudjátok csinálni és sok sok más kortársamnak is segítetek, hogy mi már ebben a szellemben induljunk a startról! 🙂 “

felelős gasztrohős podcast felvétel: balra Lehel Zsuzsi, Sarkadi Péter, és Kiss-Szabó Eszter

A 10 éves jubileum kapcsán a Felelős Gasztrohős Alapítvány ügyvezetőjével, Lehel Zsuzsával és a  kommunikációs vezetőjével Kiss-Szabó Eszterrel a szerkesztő Sarkadi Péter beszélgetett.

A podcastból többek között kiderül:
— Miért csatlakoztak a Felelős Gasztrohős kezdeményezéshez?
— Ha ételek lennének, mik lennének?
— Mi volt a legfurcsább dolog, amit valaha ettek, és hol?
— miért undorodott meg Eszti a cápauszonytól?
— Hogyan lett az ökológiai evolúcióból felelős gasztrohős?
— Brokkoli helyett eprek! Mi az a fenntartható vendéglátóhely minősítés, és mire jó?
— Miért egészséges a doboz/szatyor közösség?
— Mi az a szezonális évkerék?
— Gyorsétkeztetés, eldobható evőeszköz, dobozos étel – mi lesz veled műanyag?
— Mi az a a RAKUN Dobozközösség, melynek keretében tartós acél dobozokat adnak kölcsön vendéglátóhelyeknek, hogy onnan ételt hulladékmentesen tehessen alvinni – és megéri-e használni?

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás