Hirdetés

A Jane Goodall Intézet a Jane Goodall’s Roots&Shoots globális környezeti nevelési programjának alapjaira építve az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel összefogva 2021-ben két szakon is elindította a kurzusait.

Az ELTE Tanító-és Óvóképző karán  „Jane Goodall nyomában” néven indul kurzus ebben a félévben. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a Társadalmi felelősségvállalási kurzuson belül már a tavalyi évben elindult 12 hallgatói hellyel egy képzés.

A 2020-as évben a hallgatókat zavaró természetvédelmi, állatvédelmi vagy humanitárius problémára kellett megoldást találni csoportokként együtt dolgozva. Elsőként a probléma felvetése, utána feltérképezése, majd a megoldása következett. Legvégül pedig az eredmény megünneplése. A két csapat egy három és egy négyfős csoportként fogalmazta meg az őket zavaró problémákat. Mindketten a műanyagszennyezést, a pazarlást és a nemtörődömséget nevezték meg elsőként.

Megalakult a “Vidd magaddal” és a “Három maszkétás” Roots&Shoots csoport.

Az egyik csoport a textilszatyrok népszerűsítését és a műanyag szívószálak száműzését, a másik pedig az eldobható maszkokat textilmaszkokra cserélését tűzte ki a zászlajára. Ehhez textilszatyrokkal és textilkrétákkal fegyverkeztek fel. A terv szerint az elkészült alkotások a Budapest Terézvároshoz tartozó Hunyadi téri piacon lettek volna bevetve. A tervezett projekteket sajnos keresztülvágta az őszi vírushelyzet, amikor is az egyetemek átálltak online oktatásra. De nem adtuk fel!

A kellékeket szétosztva minden csoporttag a saját otthonának környezetében folytatta a jószolgálatot, bevonva a családot és a barátokat. Azért is voltak különlegesen értékesek ezek a projektek, mert bevonták az idősebb korosztályt is, akik segítettek az arcmaszkok varrásában is.

A projektek sikerességét a képek bizonyítják. A barátok, ismerősök és a családtagok bevonása, inspirálása továbbvitte a Roots&Shoots program filozófiáját.

A kurzusok elvégzése során a hallgatók nem csak Dr.Goodall munkásságát ismerhetik meg, de az Intézet mindennapos működésébe is beleláthatnak. Mindezek mellett elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyekkel inspirálhatják, és öntevékeny fiatalokká nevelhetik leendő diákjaikat az óvodákban, iskolákban, hogy mindannyian természetszeretőkké, környezettudatosakká váljanak csak úgy, mint maga Dr. Jane Goodall.

A kurzus alcíme ezért „Legyél Te is Jane! – Be Jane!”

A 12 előadásos kurzuson az Agrárminisztérium Környezetfejlesztési és -stratégiai Főosztály Környezetstratégiai Osztály munkatársai szervezésében bemutatkozik a Zöldóvoda és az Ökoiskola program, valamint a BISEL, a biológiai sokféleséget felmérő rendszer.

A Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület, a Csobogó-17 Egyesület önkéntesei, munkatársai pedig a terápiás kutyák alkalmazása óvodás és kisiskolás gyermekeknél előadásukkal mutatják be az oktatás alternatív módszereit, lehetőségeit amiket az állatok bevonásával lehet elérni a tanítás során.

Mind a Jane Goodall Intézet munkatársai, mind az ELTE tanárai remélik és hiszik, hogy az első kézből kapott információk segítségével, a leendő jogászok és oktatók egyaránt képesek lesznek változtatni saját maguk és az utánunk következő generáció jövőjén.  Hisz a minket körülölelő világ csodáinak megismertetése, környezetünk iránti érdeklődés felkeltése, és a védelmére való törekvés a gyerekek számára is érthető, szerethető, követendő példa kell hogy legyen.

„Minden egyes apró cselekedet számít. Mindenki tehet a változásért, minden egyes nap, és minden egyes percben, hogy jobb legyen a világ. “- Dr. Jane Goodall

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás