A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Műanyag és fém a sárga, üveg megy a zöld kukába!
Kék színűbe papírt dobok, mert én válogatós vagyok!
A tipikusan mai mondóka a hajdúsági Zöld Kör leleménye. Ingyenes társasjáték Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézményeinek.

Mi a különbség a szemét és a hulladék között? Miért fontos az, hogy anyagfajták szerint (pl. papír, műanyag, fém, üveg, zöld hulladék) külön gyűjtsd a hulladékot és ne a szemetesbe dobáld? Szerinted mi lesz a szemét sorsa, miután a kukásautó elszállítja? És az újrahasznosítható hulladékkal mi lesz?

Ilyen, és ehhez hasonló alapozó kérdésekre kell válaszolniuk alapozásként azoknak a gyerekeknek, akik játszani akarnak egy nemrég megjelent társasjátékkal. Az alapozás után indul maga a tulajdonképpeni játék, amelynek lényege, hogy egy hagyományos dobókockás, lépegetős játék modellre egy környezeti szemléletformáló, a hulladékgazdálkodási rendszert játékos formában ismerteti meg az iskolásokkal.

És mire végigmennek az ötven játékmezőn, megismerhetik és megtanulhatják, hogy ők is sok mindent tehetnek azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen.
Megérthetik, hogy a válogatás a hulladékgazdálkodásban bizony nagyon fontos, és azért nem szidás, hanem dicséret jár, ha valaki ebben válogatós.

Különböző praktikákat is elsajátíthatnak, amelyek segítségével egyszerűen ők maguk is tehetnek azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen a környezetükben. Az egyik játékmezőn húzható kártya például azt magyarázza el, hogy egy kis kreativitással átalakíthatók, új életre kelthetők a már nem használt tárgyak.
Ötletet ad, hogy a tankönyveket lehet színes, régi újságpapírokba, naptárakba csomagolni, hogy a használt papírokat, amelyeknek csak az egyik oldala üres, még fel lehet használni, például rajzolásra. És a kiürült mosogatószeres flakont sem kell azonnal a kukába dobni, hanem egyedi vízipisztolyt lehet belőle készíteni.

A társasjátékot a hajdúböszörményi Zöld Kör állította össze és adta ki, és most a Földművelésügyi Minisztérium pályázati támogatásának eredményeképpen ingyen kaphatják meg Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézmények, amelyek használni szeretnék ezt az újszerű személetformáló eszközt.

A feltétel mindössze az, hogy – a játék sikeres használatát elősegítése érdekében – az iskolákból legalább egy-egy pedagógus részt vegyen a Legyél válogatós! nevű játékot bemutató és a fenntartható hulladékgazdálkodásról szóló előadást magában foglaló workshopon.
A workshop időpontja és helyszíne:
  2018. február 1. (csütörtök) 14.45.
Debreceni Egyetem ATK, Zöld Pont iroda és közösségi tér (Debrecen, Böszörményi út 138.)

• Köszöntő
• A fenntartható hulladékgazdálkodásról röviden (diaképes előadás)
• A „Válogatós vagyok!” társasjáték részletes bemutatása (gyakorlati foglalkozás)
• A játékok kiosztása a megjelent intézmények képviselőinek

Amennyiben részt kívánnak venni, kérem, az alábbi adatok megadásával jelentkezzenek az info@zoldkor.net e-mail címen legkésőbb január 30-án délután 12 óráig (egy intézményből több résztvevőt is szívesen látunk!):
• A résztvevő személy neve, beosztása és elérhetősége (mobil, e-mail)
• A képviselt oktatási intézmény neve és címe
A résztvevők kérem, hozzák magukkal a jelentkezés után részükre küldött átvételi elismervényt kitöltve, az intézmény által lepecsételve, aláírva, 1 példányban!
Jelentkezés és bővebb információ: info@zoldkor.net 06 (52) 280-038
 Bartha Viktória kezében a kockák Fotó: Debreceni Egyetem

Debrecenben január közepén már tartottak egy hasonló workshopot, ahol a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája szervezésében óvodapedagógusoknak mutatták be a Kukatündér és Szelektivity nevű játékot. Most az iskolákra került a sor, február elsején az Egyetem ATK Böszörményi úti Zöld Pont közösségi terébe várják azokat a pedagógusokat, akik foglalkozásaik során használnák ezt a játékot, és a sajtó képviselőit is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek