A rovat kizárólagos támogatója

Érd délnyugati határában található az Elvira major, amely felbecsülhetetlen értéket képvisel. Nem csak Magyarországon, de egész Európában nem található a csonthéjas gyümölcsöknek ilyen széleskörű génbankja. Magyarországon szinte minden faiskola és gyümölcsültetvény az Elvira majorból származik.

Mindaz a tudás, amit őrzünk az őshonos csonthéjas gyümölcseinkről, ott található az Elvira majorban. Ez a páratlan állomány ismét veszélybe került. Ezért kezdeményezte az LMP az Elvira major érdi helyi értéktárba való felvételét, illetve levelet írt Nagy István agrárminiszternek, a Hungarikum bizottság elnökének: támogassa az Elvira major, az ott őrzött génbank, az ültetvények és a majorban nemesített fajták, mindenekelőtt az érdi bőtermő hungarikummá nyilvánítását.

A párt alapvető célja, hogy a major sorsa véglegesen és megnyugtatóan rendeződhessen, azaz mind a terület, mind az ott folyó kimagasló szakmai tevékenység és annak eredményei megkapják a megfelelő védelmet és a garanciákat a zavartalan fennmaradáshoz. Ennek egyik záloga lehet a nemzeti értéktár, illetve a Hungarikumok Gyűjteménye – áll a párt sajtóközleményében.A biológiai sokféleség Alaptörvényben előírt védelme érdekében a jövő nemzedékek szószólója már 2 éve kérte a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kutató Állomása megőrzését jelenlegi telephelyén, az érdi Elvira-majorban.

A Modern Városok Program fejlesztéseivel, egy ipari park létesítésének elképzelésével összefüggésben felmerült az állomás elköltöztetése, ami azonban – gyümölcs-génbankról lévén szó – a tevékenység jóvátehetetlen sérülése nélkül nem lehetséges. A Kormány a földművelésügyi miniszternek azt a feladatot adta, hogy a Modern Városok Program keretében Érdre tervezett ipari park megvalósítását akadályozó körülmények áttekintésekor a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával vizsgálja, más ingatlanon folytatható-e az Elvira-majorban jelenleg végzett tevékenység.

A történet részletei: Újra megkongatták a vészharangokat Érden: veszélyben a világhírű génbank

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek