Hirdetés

A magyarországi környezetvédelmi államtitkár beszólt a román kormánynak, és dicsérte Ecksteint, amiért kiállt a verespataki beruházás ellen. Zöld szemmel a 24. TUSVÁNYOS-ról.

A 2000-es nagybányai ciánkatasztrófa nyomot hagyott Románia és Magyarország kapcsolatában, ám jelenleg is olyan projektek vannak napirenden, amelyek hasonló következményekkel járhatnak a közel- vagy távolabbi jövőben. Mennyire vagyunk érdekeltek abban, hogy ne öntsük ismét nyakon a magyarországiakat ciánnal, mennyire tudjuk elérni a román hatóságoknál, hogy ezek a projektek ne valósuljanak meg? Milyen beleszólási lehetősége van Magyarországnak ezekbe, és milyen eszközei vannak a romániai magyar politikai és civil szervezeteknek? Ezekkel a kérdésekkel vezette fel a Határon átnyúló környezetszennyezés (palagáz- és aranykitermelés) című beszélgetést Kovács Zoltán Csongor moderátor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke.

Illés Zoltán, Magyarország környezetvédelmi államtitkára leszögezte, a szennyezés nem válogat etnikai kritériumok szerint, egyformán érint magyart, románt vagy szerbet, és fontos lenne ráébredni arra, a környezeti problémák nem eltávolítják, hanem összetartják az embereket. Verespatak Románia Bős-Nagymaros-ügye – jelentette ki, élesen bírálva a román kormányt az aranykitermelés engedélyeztetésének előrehaladásáért. Mint mondta, az espoo-i egyezmény csupán arra kötelezi a román kormányt, hogy a potenciálisan határon átnyúló szennyezési veszély ügyében meghallgassa a magyar felet, ez meg is történt, de nem következik belőle semmi, hiszen a román kormány szuverén joga dönteni a kérdésben.

A kanadai beruházó a profitra koncentrál, elviszi innen az aranyat, ezüstöt, rövid távú érdekeket érvényesít, Victor Ponta kormányfő pedig elérte, hogy nagyobb legyen a részesedése az országnak. 17 éven keresztül folyna a kitermelés, a mérgező folyadékok pedig ottmaradnak több száz vagy ezer évig – hangsúlyozta az államtitkár. Az EP nagyon előremutató döntést hozott, hogy tiltsák be a tagállamokban a cianidos technológiát: a bizottság azonban nem hajtja végre, mivel nemcsak Romániában, de a skandináv államokban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban is használják.
RÉSZLETES BESZÁMOLÓ >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás