A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: népszava

Egy újabb sajtótermék vált az Orbán-rendszer áldozatává, miközben a Fidesz szedegeti a pénzutalványokat Brüsszelben. Drámai hangú közleményt publikált a Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) az Index letámadása miatt.

“Ismét támadás éri a sajtószabadságot Magyarországon” – áll a világ több mint száz országának sajtómunkásait és média szakembereit tömörítő nemzetközi szervezet mai közleményében, amely bevezetőjében röviden vázolja az Indexnél történteket. “Legyen világos: ami történik, pusztító csapást jelent az újságírásra Magyarországon. Nem egy független sajtótermékről beszélünk. Az Index (volt) a hírportál, a legnagyobb Magyarországon, becslések szerint napi 1 millió látogatóval. Ez a független média összes oldalmegtekintésének közel a fele. Nem meglepő, hogy célpont lett.

Sokan spekuláltak arról, hogy a Fidesz és szövetségesei mikor mozdulnak rá az Indexre. Aki figyeli a magyar médiahelyzetet, annak teljesen ismerős az Index körüli zűrzavar”. “A magyar kormány soha nem próbált nyíltan fellépni a médiával szemben” – szögezi le az IPI. “Magyarországon nincsenek bebörtönzött újságírók, nem szállják meg rohamrendőrök a szerkesztőségeket, nincsenek koholt büntetőeljárások és ritka a fizikai erőszak újságírókkal szemben. Orbán Viktor Fidesze ennél sokkal kiszámítottabb, rejtettebb utat választott az információáramlás irányítására. A független sajtótermékeket először anyagilag kivéreztetik a médiapiac manipulálásával, majd miután meggyengültek, szép kényelmesen átjátsszák azokat kormánybarát tulajdonosoknak, akik végső, halálos csapást mérnek rájuk: kirúgják a szerkesztőket és megváltoztatják a szerkesztői irányvonalat. A kivéreztetett médiumokat vagy bezárják (lásd Népszabadság), vagy átalakítják orbánista szócsövekké (lásd Origo)”.

“Így szűnik meg a sajtószabadság Európában 2020-ban!” – olvasható a közleményben.

Pápai Gábor rajza

“Ez a rendszer jól szolgálta Orbánt és a Fideszt. Miközben Magyarországon az elmúlt tíz évben agresszívan lerombolták a médiaszabadságot, és egy engedelmes kormányközi médiabirodalmat hoztak létre, az Európai Unió nem sokat tett annak érdekében, hogy megálljt parancsoljon egy olyan kormánynak, amely sokkal inkább hasonlít az önkényuralmi Törökországra vagy Oroszországra, mint az EU demokratikus ideáljára. Orbán stratégiáját igazolja az is, hogy az EU vezetői a héten nem tudtak megállapodni egy erőteljes mechanizmusban, amely az uniós finanszírozást a jogállamisághoz köti”.

“Ahogyan a többi független magyar médiát, úgy az Indexet is fojtogatták gazdaságilag. A kormány megfosztotta az államilag finanszírozott hirdetésektől, és nyomást gyakorolt ​​a kereskedelmi hirdetőkre, hogy maradjanak távol a hírportáltól. A Fidesz emberei lassan elfoglalták az Index összetett tulajdonosi és irányítói testületeit”. “Az Indexet bezárhatják. Vagy piacvezetőként megengedik, hogy fennmaradjon, akár meg is őrizze kritikus hangjának egy részét, éppen csak annyira, hogy Orbán bizonyíthassa, van sajtószabadság Magyarországon, de anélkül, hogy valódi fenyegetést jelentene a Fidesz hatalmára”.

“A hét eseményei, amelyek az Indexről szóltak, drámaiak és szívszorítóak. De ezek nem rendkívüli történések. Egy újabb médium vált az Orbán-modell áldozatává, egy rendkívül hatékonyan és ravaszul működő rendszer áldozatává, amelyet Magyarország EU partnerei vagy nem tudnak, vagy nem akarnak megérteni, még kevésbé megállítani. Közben a Fidesz Brüsszelben szedegeti a bőkezű utalványokat. Nincs itt semmi új látnivaló kérem!” – írja a Nemzetközi Sajtó Intézet.

A ma tömegesen lemondott indexesek új FB oldala >>>

Nyitókép: Huszti István index galériája a mai tüntetésről.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek