Hirdetés
Forrás: euronews

A rovarok óriási fehérje- és zsírkészletet jelentenek a táplálékláncban, de közvetlen emberi fogyasztásuk az közízlés miatt nehezen terjed. Erre a problémára kínál megoldást egy osztrák startup.

Az osztrák Ecofly 6 millió eurós beruházással a felső-ausztriai Andorfban az ország legnagyobb rovartenyészetét építi fel magas minőségű fehérje előállítására állati takarmányokhoz. A légylárvák termelését 2023 végén kezdi meg az üzem. A cég stratégiája azért lehet sikeres, mert úgy juttat a rovaroktól származó értékes tápanyagokat az emberi élelmiszerellátásba, hogy nem kell leküzdeni a gusztusból adódó problémákat.

Az ízeltlábúak közvetlen fogyasztása még mindig viszolygást kelt az emberek többségében, noha tudósok régóta állítják, és egyre gyakrabban hangoztatják, hogy az emberiség lélekszámának növekedésével egyre nehezebb lesz megoldani a húsellátást a jelenlegi mértékben.

A környezetvédők is emlékeztetnek, hogy az állattenyésztés miatt a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségét lehetne annál nagyobb mértékben csökkenteni, minél nagyobb arányban kerülnének be az élelmiszerláncba a rovarok.

Az osztrák megoldás középutas szemléletű. Az állattenyésztésből adódó emisszió bár megmarad, az állatok által fogyasztott takarmányok megtermelése viszont nem foglalna el hatalmas ültetvényeket.  Az így szabadon maradó területek rekultiválás után ismét természetes élőhelyekké válhatnak, több hely jutna a természetes biológiai sokszínűség révén karbonmegkötő, fajgazdag társulásoknak.

Az Ecofly mezőgazdasági hulladékok felhasználásával évente 2400 tonna légylárvát tervez előállítani. Az üzemben termelt alapanyagból a Purea Austria GmbH állít majd elő rovarlisztet és zsiradékokat.
Az Ecofly a linzi Vivatis élelmiszeripari vállalat 45 százalékos tulajdonú vállalkozásaként indult 2020-ban. Azóta a Vivatis 67,8 százalékra emelte a részesedését.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás