A rovat kizárólagos támogatója

Ha a Paks II. kivitelezési szerződésének titkosított része olyan, mint az üzemeltetés-támogatási, akkor könnyen fel lehet bontani, csak politikai akarat kell hozzá. Kérdés, mennyi bánatpénzt kellene fizetni a Roszatomnak, de az ismert szerződések és szerződésrészek alapján ezek elég kedvező kontraktusok. Paks I. üzemidő-hosszabbításával idő is lenne más kivitelezővel megvalósítani a bővítést. Az ukrán háború miatt egyre szaporodnak az érvek a Roszatom kidobása mellett.

A Roszatom szerint a paksi bővítés sínen van, a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak – közölte a Paks-Press Hírügynökség megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft. A szervezet budapesti irodája közleményében hozzátette, a „Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét”. Alekszandr Merten, a Roszatom-csoport illetékes leányának alelnöke 2021. decemberben Budapesten azt mondta, azon dolgoznak, hogy 2029–2030-ban a paksi atomerőmű két új blokkja villamosenergiát termeljen. Az építési területen folyamatban van a felvonulási épületek kivitelezése, köztük a betonüzem, az acélszerkezet-szerelő üzem, a raktárak kialakítása, a közművek építése, a talajelőkészítés, az engedélyezéshez szükséges dokumentációs munkákat végzik, és várják a létesítési engedélyt.

Persze nem meglepő, hogy a Roszatom szerint minden rendben. Ám ez nem jelenti, hogy az ukrajnai háború ne befolyásolná a hatalmas projektet, vagy hogy Magyarország érdeke ne az oroszok kipenderítése lenne.

A szerződésnek ez a része még mindig titkos

A paksi beruházással kapcsolatban az első kérdés nem az, Magyarországnak ebben a formában le kellene-e mondania róla, hanem hogy megteheti-e ezt egyáltalán. A szerződések felmondására nyilván van lehetőség – ám sajnos mind a mai napig nem tudni, milyen feltételek esetén, milyen jogorvoslati lehetőségekkel, mekkora meghiúsulási kötbérrel stb. lehet ezt megtenni.

Greenpeace tüntetés a Kossuth téren 2019 04 18

Miután a HVG és Jávor Benedek is sikerrel perelt, Paks II Zrt. honlapján közzétették a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházására vonatkozó fővállalkozói szerződést (EPC). A több száz oldalnyi, angol nyelvű anyagból a többi között kiderül, hogy a megrendelő kereskedelmi üzemre kész állapotban kapja meg a két új blokkot, a szerződések a tervezéstől az üzembe helyezésen át egészen a blokkok leszereléséig szólnak.

A szerződés 99. oldala azonban hiányos: itt kellene szerepelnie annak a „Termination”, azaz „Szerződés felmondása” című, 36-os számú bekezdésnek. „A Termination rész kitakarását a bíróság jóváhagyta, tehát ez önmagában nem megy szembe a döntéssel. A bíróság ezt a részt valóban méltányolható üzleti érdeknek tekintette, annak ellenére, hogy én úgy gondolom, ezek olyan részletei a projektnek, amiket tudnia kellene a nyilvánosságnak” – mondta Jávor Benedek a hvg.hu-nak.

Folytatás és részletek a HVG-n >>>

Lásd még:  Paks II. és az orosz szankciók: még semmi sem biztos, de borúsak a kilátások

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás