A rovat kizárólagos támogatója

Július 19-én felszállt a füst Barcelonában, Magyarország nyerte el az 2021. évi Úszó Világbajnokság jogát. A hazai úszó versenysport jól megérdemelt elismerését jelzi a döntés. De vajon lehetnek a beruházások zöldek, vagy a Margitsziget is kárát látja?

A világbajnokság sikeres megrendezése sokkal komplexebb feladat, mint felkészíteni a tehetségeket, és érmeket hazahozni a versenyekről. Itt a nagy lehetőség arra, hogy az egész világ kedvező képet alakíthasson ki rólunk nemcsak az úszásban, hanem vendégszeretetben, kulturáltságban is. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a rendezéshez szükséges infrastruktúra-fejlesztések nemcsak a világbajnokság idejére, hanem évtizedekre szólnak. Közpénzekből közérdeket kell, hogy szolgáljanak. Kitűnő példa lehet erre a londoni olimpia megrendezése, ahol egy lepusztult területet revitalizáltak.

A sikerhez nem elég a versenyzők, sportszervezők, edzők elszántsága, kell, hogy mindenki magáénak érezhesse a világbajnokságot, hogy az ide látogatók jó emlékekkel távozhassanak, és máskor is visszajöjjenek hozzánk. Ehhez olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek az úszás tömegsport jellegét is tudják majd erősíteni a bajnokság lezajlása után. Még az előző rendszerben megjelent egy kimutatás arról, hogy ugyanannyi idő alatt épült az NDK-ban 150 uszoda, míg nálunk összesen három. A lemaradást nem sikerült máig sem behozni.

A Levegő Munkacsoport egyik Evezős Critical Mass rendezvényének a Danubius Evezős Egylet adott helyet a Margitszigeten. Akkorra már az ország egyik patinás szervezetének telkét jócskán megkurtították, hogy ott a Hajós Alfréd Uszoda műugró bajnokságok rendezésére alkalmas medencéjét megépíthessék. Már akkor nem volt világos sokak számára, hogy miért nem olyan helyszínt választottak a bővítésre, amelynek közvetlen szomszédságában oktatási, intézményi vagy intenzív lakóterületek vannak, hogy minél többen felesleges utazgatások nélkül elérhessék az uszodakomplexumot. Miért éppen az egyik legszebb pihenőparkot szemelték ki a fakivágással, jelentős forgalombővüléssel járó fejlesztésre?

A Levegő Munkacsoport azt szorgalmazza, hogy széleskörű szakmai-társadalmi vita előzze meg a versenyek megtartására szolgáló uszodafejlesztéseket. Kézenfekvő lenne olyan helyszínen felhúzni vagy bővíteni egy uszodakomplexumot, mint például a lágymányosi Tüske Stadion, ahová nemcsak az ELTE, a Műegyetem, de az Info Park dolgozói és a lakótelepen élők is rendszeresen járhatnának. A Margitszigetet pedig jó lenne megkímélni az újabb beépítésektől.


Alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz a XIII. kerületi önkormányzat a Margitsziget fővároshoz csatolása miatt. A kerület azt kéri, hogy az Alkotmánybíróság a megtámadott rendelkezések alkotmányellenességét állapítsa meg és azokat semmisítse meg.

A beadvány mellett az Alapvető Jogok Biztosához is fordult az önkormányzat. Szabó Máté válaszában azt írta, hogy "amennyiben az Alkotmánybíróság álláspontja szerint az alkotmányjogi panasz benyújtásának törvényi feltételei hiányoznak, akkor érdemben vizsgálni fogom, hogy a törvény rendelkezései szükségessé teszik-e az alapvető jogok biztosának Alkotmánybírósághoz fordulását."

A XIII. kerület kilépett a Budapesti Önkormányzati Szövetségből (BÖSZ) is, mert a szövetség tagjait képviselő polgármesterek országgyűlési képviselőként támogatták a kerületi önkormányzatot hátrányosan érintő törvényjavaslatot. Tóth József polgármester több alkalommal fordult a BÖSZ elnökségéhez, kérelmezve, hogy a szövetség – mint a kerületi önkormányzatok érdekképviseleti szervezete – alakítson ki állásfoglalást az önkormányzat jogait és érdekeit sértő ügyben. A témában véleményt a szövetség azonban nem nyilvánított.
Időközben az Együtt-PM szövetség is az alapvető jogok biztosához fordult a Margitsziget közvetlen fővárosi irányítás alá vonásával kapcsolatban. Arra kérik Szabó Máté ombudsmant, kezdeményezzen alkotmánybírósági normakontrollt az elfogadott jogszabállyal kapcsolatban, mert álláspontjuk szerint az ellentétes az alaptörvénnyel, sérti az önkormányzati törvényt, valamint a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával is ellentétes.
 

Kapcsolódó anyagok:

Áder margitszigeti vétója

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás