Hirdetés

Lehetetlen már elérni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat, állítják norvég kutatók. Mások abban bíznak, hogy a jövő technikája megoldhatja a kérdést.

A 2015 decemberében Párizsban, 196 ország által aláírt megállapodás szerint arra fognak törekedni, hog Földünk átlaghőmérséklete ne emelkedjék 2 Celsius fokkal magasabbra, mint amennyi az iparosítás előtt volt. (Az egyezményből az Egyesült Államok, az egyik legnagyobb légszennyező, ismeretesen idén kiszállt).


Ez Trump eddig legőrültebb beszéde a klímaváltozásról
Trump, aki sosem a kristálytiszta gondolatmeneteiről és logikájáról volt híres, dobott egy klasszikus klímaszkeptikus szöveget, hogy megpróbálja elfogadtatni a fosszilis energiáknak kedvező politikáját és ódzkodását az USA globális klímapolitikában való részvételétől.


A világszerte működő norvég minőségellenőrző és tanácsadó konszern, a DNV GL kutatói szerint ezt a célt, annak ellenére, hogy világszerte a megújuló energiák felé fordulnak, nem lehet elérni. Számításaik szerint a világ energiafogyasztása 2035-ben éri el csúcsát és ezt követően nem emelkedik majd. Ugyanakkor e század végig 770 gigatonnával több széndioxid kerül a légkörbe, mit amennyi megengedett lenne, hogy 2 Celsius fok alatt maradjon az átlagos felmelegedés.

A norvég tanulmány szerint 2100-re 2.6 Celsius fokkal növekszik majd a felmelegedés, annak minden következményével. Mindez annak ellenére, hogy 2050-re már megújuló nap-és szélenergiából, valamint atomenergiából származik majd a felhasznált energia fele, és csak a másik 50 százalék gázból olajból és szénből. Az utóbbi, a klímaváltozást tápláló források aránya jelenleg 80 százalék.

A kijelölt, 2 Celsius fokos határ egyébként önkényes, eleve eltúlzott, mert ez alatt is tapasztalhatók mérhető, részben katasztrofális éghajlat-változások, mutatnak rá szakértők. Vannak közöttük mindenesetre olyanok is, akik szerint a 2 százalék feletti felmelegedéssel is meg lehet birkózni.

Derűlátók bíznak a jövő olyan technikai megoldásaiban, amelyekkel a felhalmozódott gázokat ki lehet vonni a légkörből – vagy egyáltalán be fogunk tudni avatkozni az éghajlat alakulásába. Abban viszont teljes az egyetértés, hogy minél gyorsabb a további melegedés, annál súlyosabbak lesznek a  problémák- írta a Der Spiegelre hivatkozva a piacesesprofit.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás