A rovat kizárólagos támogatója

Sok éve foglalkozom elméleti környezetvédelemmel. Biológusként többször dolgoztam a hazai környezet- és természetvédelemben, így kötelességemnek tartom, hogy minden erőmmel segítsek ezeken a területeken. Megoldás a globális felmelegedés ellen?  Széndioxid – alga – bioszén.

A leggyorsabban a széndioxid megkötésére a lebegő algák képesek (több százszorosára a szárazföldi vegetációnak).
Az algafarmok elsősorban a költséges biodízel előállítására fókuszálnak.  Az alga biomasszaból a Hydrotermal carbonization (HTC) nevű eljárással rendkívül olcsó ( fosszilis szén kitermelésével vetekedő) áron lehet bioszenet előállítani, melyből brikettet lehet készíteni. Az alga termelés és a HTC széles körben alkalmazott eljárások világszerte.

A bioszén ként és nitrogént is tartalmaz, így elégetése csak a füst megtisztítása mellett ajánlatos. Felhasználása így elsősorban hőerőművekben lehetséges. A füstgázból a szűrőben megkötött nitrogén- és kénoxidokból ismét műtrágyát kellene előállítani.

Amellett, hogy letároljuk a briketteket , s visszahűtjük klímánkat, elégetésével megoldhatóvá válhat az emberiség energiaproblémája is. Nincs szükség új technológiákra, hőerőművekre épülő energiatermelésünk zavartalanul folyhat tovább.

A fosszilis energiahordozók elégetése sem probléma, mivel a keletkező széndioxidot maradéktalanul algává, illetve bioszén briketté lehetne alakítani, vigyázva a légkör széndioxid koncentrációjának megfelelő szinten tartására. A jelenlegi kibocsátásunk mellett durván a föld felszínének 0.1 %-n kellene algafarmokat létrehozni az egyensúly fenntartásának érdekében.


A vélemény rovatban közölt írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját. Önök is publikálnának a greenfon? Részletek itt >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás