A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ausztrál kutatók először tudtak lefilmezni ritka tasmán csőrös ceteket (Tasmacetus shepherdi). Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium szerint világszerte csak kétszer láttak vonulni ilyen bálnafajt, felvételek azonban nem készültek.

 Szerencsés véletlen sietett a kutatók segítségére: mintegy tizenkét állat bukkant fel hirtelen a tengerbiológusok hajója mellett Dél-Ausztrália vizeiben – adták hírül a szakértők csütörtökön. Az ausztrál Antarktisz-kutató Csoport tengerbiológusai kékbálnák után kutattak a Portland előtti vizekben, amikor felfedezték a ceteket.

„Fantasztikus volt látni a bálnacsapatot, de hogy ráadásul olyan sokáig a felszín közelében maradtak, hogy le is filmezhettük őket, az igazán egyedülálló” – mondta el a kutatást vezető Michael Double. A szakértő szerint eddig nem létezett filmanyag a tasmán csőrös cetről. A csoport most kiértékeli a felvételeket, hogy bővítsék az állatok színéről, formájáról és csoportviselkedéséről eddig megszerzett információikat.
 

Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium szerint világszerte csak kétszer láttak vonulni ilyen bálnafajt, felvételek azonban nem készültek. Összesen 19 állatot tudtak megvizsgálni, ezek többnyire partra vetődtek, például Új-Zélandon, Ausztráliában, Chilében és Argentínában. A tasmán csőrös cet a barázdás bálnák családjába tartozik, jellegzetes domború homlokkal és méretes fogazattal rendelkezik. Akár hétméteresre és 2,5 tonnásra is megnőhet. A fajt az 1930-as években fedezték fel, populációjának nagyságáról még becslés sincs.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás