Hirdetés
Forrás: hirado.hu

A világ növény- és állatfajainak nagy részét el lehetne nevezni, mielőtt kihalnak. A Science magazinban közölt vizsgálatban a kutatók leírják, mindezt még ebben az évszázadban el lehetne érni, nagyrészt annak köszönhetően, hogy megnőtt a taxonómusok – a tudomány számára új fajokat leíró kutatók – száma.

A világ fajainak felfedezése és leírása kritikus védelmükhöz már az erőfeszítések mérsékelt fokozásával is elvégezhető lenne. Azt is elismerik azonban, hogy nehéz lesz fenntartani a felfedezések magas számarányát, mivel egyre nehezebb megtalálni a ritka fajokat. A fajok számának korábbi túlzott becslései – volt aki 100 millió fajról beszélt – a tudományos közösség néhány tagját arra a következtetésre késztette, hogy lehetetlenség eltűnése előtt elnevezni az összes fajt.

Egy faj elnevezése hivatalos elismerés létezéséről, és ez megkönnyíti védelmét – mondja Mark Costello, a vizsgálat vezetője, az Aucklandi Egyetem docense. "Úgy hisszük, hogy az erőfeszítések rendszertan és természetvédelem terén történő mérsékelt növelésével a legtöbb fajt fel lehet fedezni és meg lehet védeni a kihalástól” – állítja. Ahogy minél több rendszertani információ érhető el a közvélemény számára az interneten, az amatőr és professzionális taxonómusok száma egyre nő, különösen Ázsiában és Dél-Amerikában, ahol igen gazdag a biodiverzitás. „Kiderült, hogy napjainkban háromszor többen nevezik el a fajokat, mint valaha. A rendszertan aranykorát éljük” – tett hozzá Costello.

A kutató abban reménykedik, hogy ez a növekedés folyatódik, és a közvélemény is egyre nagyobb részt vállal a feladatból. Jelenleg mintegy 1,5 millió faj rendelkezik hivatalos névvel. Costello és csapata becslései szerint a Földön élő fajok teljes száma 2-8 millió között mozog.

Jean-Christophe Vie, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szakembere nem ért egyet az új vizsgálat ama következtetésével, miszerint „a fajokat nagyobb valószínűséggel írják le, mint ahogy kihalnak”. Elmondása szerint a kihalási folyamatot rendszeresen alulértékelik. „Sokkal fontosabb harcolni a kihalás ellen, mint leírni és katalogizálni minden fajt. Akkor is meg tudunk védeni fajokat, ha nem is ismerjük őket. Nincs kétségem afelől, hogy minden életformát katalogizálni tudunk, és hasznos is lenne, de az idő nem a mi oldalunkon áll. Aggaszt az az üzenet, mely szerint a fajok védelméhez minden tudnunk kell róluk. Tudás hiányában is komoly védelmet lehet kiépíteni.”

Olyan céllal, hogy a fajok elnevezéséhez szükséges időtartamot növelje, Costello és csapata több taxonómus alkalmazását, a pénzügyi támogatás és nemzetközi koordináció mértékének növelését javasolja a tudományos közösségben a szaktudás megosztásához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás