Hirdetés

Bontásra ítéltek három nagy, 90-es években tervezett és épített varsói bevásárlóközpontot és multifunkciós épületeket hoznak létre a helyükön. Az új épületekben vegyesen alakítanak ki lakásokat és kereskedelmi célra bérelhető helyiségeket.

Marlena Happach, a varsói építészeti és várostervezési iroda vezetője a három épületet egy „letűnt kor maradványának” nevezte. Az a benyomásom, hogy a nagyszabású, kizárólag kereskedelmi funkciókkal bíró épületek kora lezárult – mondta. A plázák helyén épülő épületek alsó szintjein a tervek alapján boltokat és szolgáltatásokat befogadó helyiségeket, felső szintjein pedig lakásokat alakítanak majd ki. A város fő útvonalaihoz közel eső ingatlanokban ezek mellett szálláshelyeket és irodákat is építenek.

Varsó promenada plaza

Az Atrium egy másik általa üzemeltetett pláza mellett is tervez bérlakásokat építeni, bár a Promenada nevű bevásárlóközpontot nem tervezik lebontani. A cég valójában már két éve tárgyalt a városi hatóságokkal az átalakításról, de az engedélyeztetési eljárás eléggé körülményes a többfunkciós épületeknél. Az Atrium ezért is hozta nyilvánosságra a terveit.

Lengyelországban az elmúlt időszak hatalmas építőipari fellendülést hozott. Az új lakások építése négy évtizedes csúcsot ért el a közelmúltban. A lengyel statisztikai hivatal adatai alapján 2020-ban a 38 milliós országban csaknem 222 ezer lakást adtak át. Összehasonlításképpen, a 9,8 milliós Magyarországon tavaly a KSH adatai alapján 11 éves rekordot döntve 28 ezer lakás épült: egy olyan évben tehát, amikor mindkét országban rekordon volt az építések száma, népességarányosan több mint kétszer annyi lakás épült Lengyelországban, mint Magyarországon-írta a G7 gazdasági portál.  Viszont értelmetlen és fölösleges stadionépítésben világelsők vagyunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás