A rovat kizárólagos támogatója

Bár a 2015-ben megkötött párizsi klímaegyezmény alapján a világban mindenkinek éppen ezerrel kellene telepítenie a szélkerekeket és napkollektorokat, a piaci adatok alapján ez egyáltalán nem így van. Ezzel szemben startolt a Gemini projekt – a hollandok giga szélfarmja.

A 2016-os év 18 százalékos mínuszt hozott a megújuló energiatermelő kapacitásokba irányuló befektetések terén. A két tettes Kína és a napra és szélre Fukusima után ráálló Japán, ahol jelentősen csökkent az új telepítésekre költött összeg tavaly.

De a hosszabb távú adatokon is az látszik, hogy a tíz évvel ezelőtti nagy befektetési láz mára valamelyest alábbhagyott, nem növekszik már olyan dinamikusan a szektorba áramló pénz, sőt 2011 óta három évben is csökkent.

Az index szerint a fordulat pedig egyelőre várat magára: 2017 első negyedévében globálisan 17 százalékkal kevesebb pénz jutott a megújulókra, mint egy évvel korábban, miután a szénbarát és klímaváltozás-szkeptikus Donald Trump elnökké választása után az Egyesült Államokban is jelentősen visszaesett a szektorra szánt pénz mértéke.


Mindeközben elstartolt a Gemini projekt.  A hollandok tengeri szélermű-parkja másfélmillió embert fog ellátni elektromos árammal.

Hollandia északi vizein mintegy 85 kilométer hosszan elnyúló turbina-park a következő tizenöt évben mintegy másfélmillió embert fog ellátni elektromos árammal.  Az új szélerőmű, amely Hollandia teljes megújuló energia felhasználásának 13 százalékát egyedül fedezi, teljes kapacitású üzemelés mellett 600 megawatt energiát képes előállítani.  Ezen a wikipedia oldalon az ország összes partmenti szélerőművét megtaláljuk. A listavezető jelenleg egyértelműen a Gemini.  Egyébként még nála is van nagyobb tengeri szélfarm: az angol partoknál épülő Hornsea szélerőmű teljesítménye pont a Gemini kétszerese! (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás