Hirdetés

A lekapcsolás annak a folyamatnak a része, ami szerint Németország 2050-re az áramfelhasználásának 80 százalékát megújuló energiaforrásokból akarja fedezni.

A bajorországi, grafenrheinfeldi reaktor 33 éven át volt üzemben és egykor a legnagyobb teljesítményű ilyen németországi létesítmény volt. A reaktort szombaton éjjel 23 óra 59 perckor állították le – közölte tegnap (vasárnap) fenntartója, az E.ON energiaipari vállalat. 

A reaktor lekapcsolása annak az öt évvel ezelőtt hozott döntésnek felel meg, amely szerint 2022 végéig valamennyi németországi atomerőművet leállítják. Ez az első reaktorleállítás azóta, hogy 2011-ben, röviddel a Japánban, a fukusimai erőművekben egy szökőár hatására bekövetkezett erőműbalesetet követően lekapcsolták az akkori 17-ből a nyolc legrégebben működő német atomreaktort.

Németország 2050-re az áramfelhasználásának 80 százalékát megújuló energiaforrásokból akarja fedezni. A grafenrheinfeldi erőmű lebontását a hatósági engedélyek kiadását követően, 2017-ben tervezik elkezdeni és 2030-ra végeznek a felszámolással.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás