A rovat kizárólagos támogatója

A globális felmelegedés veszélyei: betört a víz a sarkvidéki raktárba, ahol a bolygó vetőmagmintáit tartják. Az építmény kibírná az atomtámadást, a háborúkat is, de a klímaváltozás okozta környezeti hatások ellen – úgy tűnik – kevésbé védett.

2008 februárjában nyitották meg a norvégiai Spitzbergákon, Európa legészakibb pontján a globális terménymagszéfet, a Svalbard Global Seed Vaultot. Ebben négyezer növényfaj 840 ezer mintáját, összesen kb. 420 millió magot tárolnak, hogy szükség esetén, például atomkatasztrófák, vagy betegség okozta vészhelyzetek után újra lehessen telepíteni a legfontosabb növényi élelmiszereket, például a babot, rizst, gabonaféléket. Idén azonban a rendkívül magas téli hőmérséklet miatt a szokásosnál jóval több az olvadékvíz a Spitzbergákon, és a víz most betört a magraktár bejárati alagútjába.

444.hu a Guardianra hivatkozva írta meg, hogy az áradás miatt egyelőre nem veszett el egyetlen mag sem, az incidens azonban bizonyítja, hogy a teljesen krízisbiztosra tervezett magtár sem véd minden ellen. A magtárat birtokló norvég kormány illetékese azt mondta, ilyen fokú globális felmelegedésre, amit a valaha rögzített legmelegebb év, azaz 2016. produkált, nem számítottak a magtár építésekor. Most az olvadékvíz betört a bejárati alagútba, és ott jéggé fagyott. 
 

Ezt a jeget a norvég kormány munkatársai feltörték, és kivitték az alagútból, így most a magvak biztonságban vannak a -18 fokos tárolási hőmérsékleten. A magtárnak azonban pont az lenne a lényege, hogy emberi beavatkozás nélkül tartsa biztonságban a magokat, most viszont a magas olvadékvízszint miatt folyamatosan figyelni kell. Nem tudni ugyanis, mi lenne, ha víz elérné magát a magtárat, és nem állna meg a bejárati alagútban.

A norvég lapok felhívták a figyelmet arra is, hogy a Spitzbergák a különleges éghajlati viszonyok miatt gyorsabb ütemben melegszik, mint a föld többi része, ezért a bolygón néhány fokosnak érzékelt változás is drasztikus következményekkel járhat ezen a vidéken.

Tovább tömték a Nemzetközi Magbunkert

Tovább tömték a Nemzetközi Magbunkert

A Spitzbergákon 2008-ban nyitott magbankot azért építették, hogy globális katasztrófák esetén megóvják a bab-, rizs-, búza- és más termények magvait. Legitóbb februárban 50.000 vetőmagmintával bővült Noé bárkáján a vésztartalék.

A Jeges-tengeren található Spitzbergák szigetcsoporton egy hegyoldalban kialakított, 2008-ban megnyitott tárolót arra tervezték, hogy megvédje a nélkülözhetetlen élelmiszernövényeket – mint amilyenek például a rizs, a búza vagy a babfélék – a globális kataklizmáktól, járványoktól vagy atomháborútól. A 4,5 millió vetőmag eltárolására alkalmas bunkerben a legutóbbi szállítmánnyal együtt immár 940 ezer növénymintát őriznek a világ szinte összes országából.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek