A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Fővárosi Állat- és Növénykert az új év kezdetekor megtartott „népszámlálás” szerint összesen 856 faj 8807 egyedét, ezzel Európa egyik legváltozatosabb állatgyűjteményét mutatja be a közönségnek – ezzel az összeurópai mezőnyben 17. helyen áll.

A városligeti intézmény Magyarország fajokban leggazdagabb állatkertjének számít, a gyűjtemény változatossága nemzetközi összehasonlításban is kimagasló – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert az MTI-vel. Az intézmény állatállománya jelenleg 856 faj 8807 egyedéből, illetve 104 nem egyedileg nyilvántartott tenyészetből áll:

az emlősöket 131 faj 1312 egyede,
a madarakat 152 faj 1225 egyede,
a hüllőket 125 faj 831 egyede,
a kétéltűeket 32 faj 321 egyede,
a különféle halakat pedig 204 faj 4340 egyede képviseli.

A gerinctelenek közül 206 különféle fajjal foglalkoznak, amik közül 102 faj esetében van egyedi nyilvántartás 646 egyedre. További 104 gerinctelen faj (elsősorban nagy egyedszámban tartott rovarok) esetében viszont nincs értelme az egyedi nyilvántartásnak, ezért ezek az állatok tenyészetenként szerepelnek a leltárban.

A teljes állatgyűjteményhez még hozzá kell számolni a Fővárosi Állat- és Növénykert kezelésében lévő Margitszigeti Kisállatkertet is, ahol 25 faj 132 egyedét mutatják be, de ebből 19 faj a városligeti bemutatóhelyen is megtalálható.

Az intézményt 1911 és 1919 között irányító egykori igazgató, Lendl Adolf már a 20. század első éveiben megfogalmazta a sokféleség bemutatásának fontosságát. Lendl koncepciója nemcsak az állatokra, hanem a növényvilágra is kiterjedt, így a városligeti intézmény több mint egy évszázada nemcsak állat-, hanem növénykert is. A bemutatott növényfajok és -változatok száma a 4000-t is eléri.

A közlemény szerint a változatos zoolgógiai és botanikai gyűjtemény is hozzájárult ahhoz, hogy az állatkertészeti berkekben mértékadónak tekintett ún. Sheridan-listán, ami Európa 110 vezető állatkertjét pontozza és rangsorolja, a Fővárosi Állat- és Növénykert a hazai állatkertek közül a legmagasabb pontszámot kapta, az összeurópai mezőnyben pedig a 17. helyen áll, Koppenhágával és Dublinnal holtversenyben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás