Hirdetés

Egy korábban elpusztult gólya tetemében az erősen fertőző H5N8-as típusú madárinfluenza-törzset mutatták ki. A 9 gólya és 23 kacsa kiirtása mellett végül azért döntött az állatkert, mert két további állat szintén elpusztult a napokban.

A vírus terjedésének megakadályozása miatt az állomány maradék kilenc egyedét mind megölték – mondta el Till Backhaus, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány gazdasági minisztere. Szintén leöltek 23 kacsát, amelyeket a gólyákkal közös röpdében tartottak. Ha nem mutatkoznak többé a vírus nyomai, az állatkert többi szárnyasának megkímélik az életét – közölte a miniszter.

Udo Nagel, az intézmény igazgatója elmondta, hogy minden, az állatkertben tartott madarat megvizsgálnak. Mintegy 500 madár, köztük 30 erősen védett és ritka faj, például flamingók és rétisasok élnek a rostocki parkban. A szárnyasok takarmányát és alomját is átvizsgálják a szakértők.  Nagel szerint egyelőre rejtély, hogyan került a vírus az állatkertbe: minden madarat istállóépületekben vagy fedett röpdékben helyeztek el. A megfertőződött gólya már 2011 óta élt az állatkertben.

Az intézmény csütörtökön zárva tartott, de tegnap már részlegesen megnyitották a látogatók előtt.  Az állatkert körzetében lévő baromfitelepeket, a hobbimadártartók állatait is megvizsgálják, a privát állattartók madarait azonban nem kell megölni, mert a járvány csak egy kis állományban tört ki.

Mecklenburg-Elő-Pomerániában november elején több mint 30 ezer pulykát érintett a madárinfluenza: 2000 állat elpusztult, a többit leölték. Két héttel később a Rügen közelében lévő Ummanz szigetén először mutatták ki Európában vadon élő madárnál – egy récénél – a H5N8 vírusát- írta az MTI.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás