A rovat kizárólagos támogatója

Szombati hatállyal lemond tisztségéről Fülöp Sándor, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese, értesült a Heti Válasz Online. A zöld ombudsman erről még ma tájékoztatja az Országgyűlés elnökét.

A Heti Válasz Online értesülése szerint szeptember 1-jei hatállyal lemond tisztségéről Fülöp Sándor, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese. A volt zöld ombudsman erről ma tájékoztatja az Országgyűlés elnökét. Fülöp azzal indokolta lemondását, hogy az Országgyűlés adós maradt fontos zöld törvények elfogadásával, valamint hogy az ombudsman hivatala nem tudja ellátni a korábbi szinten az egészséges környezethez való jog védelmét.

Fülöp Sándor a Heti Válasz Online kérdésére kifejtette, a lemondással az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet: a rendszerváltást követő néhány lelkes év után a környezet védelmét állandóan háttérbe szorítják a gazdasági érdekekkel szemben. „Nem igaz, hogy a válságban, a nehéz gazdasági helyzetben jogunk van feláldozni gyermekeink, unokáink jövőjét. Mindig van olyan megoldás, amivel a jelen nemzedékek jóléte és boldogsága a jövő nemzedékek érdekeinek sérelme nélkül is elérhető" – fogalmazott a korábbi ombudsman.

Fülöp Sándor szerint az Alaptörvényben részletesen szerepel a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, illetőleg az, hogy a védelmet a helyettes alapjogi biztosnak kell ellátnia, ezt az alkotmányos rendelkezést azonban semmilyen alsóbb szintű jogszabály nem hajtotta végre.

Mint arról lapunk beszámolt: ez év elején az alapjogi biztos váratlanul, azonnali hatállyal elbocsátotta állásából a zöld ombudsman tizennégy munkatársát, köztük Zlinszky Jánost, a stratégiai és tudományos főosztály vezetőjét és Babai-Belánszky Tamást, a jogi főosztály vezetőjét. Az elbocsátottak közül Lányi András főmunkatárs a Heti Válasz Online-nak akkor úgy fogalmazott: „A legkülönbözőbb formában figyelmeztettük a törvényhozókat, hogy jelentős alkotmányos visszalépésnek tartjuk a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa jogintézményének megszüntetését. Ez hungarikum volt, hiszen ebben a formában Magyarországon jött létre először a világon. Ez ellensúlyozhatta volna az amúgy is kedvezőtlen megítélését az országnak, hiszen az EU-ban és nemzetközi környezetvédelmi fórumokon is felmerült, hogy a jövő nemzedékek képviselete az unióban is megjelenjen. Különböző jogokat, így az állampolgári, a kisebbségi vagy a jövő nemzedékek jogait egy hivatal hitelesen nem képviselhet, hiszen ezek egymással ellentmondásba kerülhetnek."

Fülöp Sándor az Országgyűlés elnökének ma postázandó levelében azt írja: „lemondásom elsődleges oka az, hogy az Alaptörvény 30. cikk (3) bekezdésében meghatározott feladatomat, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét a hatáskör részletes meghatározása, valamint az erre rendelt hivatali eszközök hiányában ellátni nem tudom."

A volt ombudsman szerint az egészséges környezethez való jog lényegében védtelen az önálló zöld ombudsmani iroda felszámolása után, és úgy érvel: mivel az Alkotmánybíróság korábban többször kimondta az egészséges környezethez való joggal kapcsolatban a visszalépés tilalmát, így az intézményes védelem szintjének csökkentése alkotmányellenes. „Önálló, a környezet védelmére szakosodott intézményekre van szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a szembenálló érdekek között azokat a kompromisszumokat, amik még a jövő nemzedékek számára is elfogadhatók lesznek" – állítja Fülöp Sándor.

Kapcsolódó anyagok:

Éppen elég nagytőkés csoportot haragítottunk magunkra

A zöld ombudsman olcsó, és nem ráz

LMP: ellehetetlenítették a zöldombudsmant

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás