A rovat kizárólagos támogatója

Ma beadta a lemondását Dorosz Dávid klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. A 2022-es kormányváltásért szeretne dolgozni, indokolta hosszú facebook bejegyzésében. Más vélemények szerint folyamatosan veszített befolyásából a városházán.

Dorosz Dávid, Budapest klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettese ma este benyújtotta lemondását Karácsony Gergelynek, Budapest főpolgármesterének, erről a politikus Facebook bejegyzésben tájékoztatott.  Dorosz lépését azzal indokolta, hogy a kormányzati politikai nyomás, ami a főpolgármester-választás óta Budapestre nehezedett, azzal szüntethető meg a leghatékonyabban, ha 2022-ben kormányváltás lesz, ezért ennek óhajtja szentelni a további munkáját.

De megingathatatlan meggyőződésem, hogy az ország, benne Budapest hosszú távú jövőjét a 2022-es kormányváltás szolgálja a leginkább, a következő időszakban pedig én ennek a célnak az elérésére akarom koncentrálni minden energiámat – írta Dorosz, aki 2020 december 31-el távozik posztjáról.

A hvg.hu azonban úgy tudja, hogy a háttérben Karácsony erőteljes föllépése van: nem tűnt föl senkinek, de november elején a főpolgármesteri hivatal szmsz-ének módosításával gyakorlatilag minden hatáskört elvont Dorosztól, és a főváros vezetői szerint nem mehetnek neki úgy a költségvetési tárgyalásoknak, hogy 5 főpolgármester-helyettes van.

Dorosz Dávid Az idő szorításában c. könyvének sajtóbemutatóján. Kép: Sarkadi Péter greenfo

Karácsony Gergely főpolgármester ma megköszönte Dorosznak az eddigi munkáját, és méltató szavakkal teletűzdel Facebook-bejegyzésben emlékezett meg munkásságáról. Mint írja:

„Dávidnak igaza van abban, amit levelében ír: Budapest jövője és az önkormányzatiság is tét a következő választáson. Dávid egyik kampányfőnökömként győzelemre segítette a tavalyi októberi főpolgármesteri kampányt, az ország egyik legjobb kampányszakembereként nagy szerepe kell, hogy legyen a 2022-es kormányváltó kampány sikerében is. És szükség lesz szaktudására a közös ellenzéki program klímavédelmi és fejlesztési fejezeteinek kidolgozásában.”

Dorosz Dávid a tavalyi önkormányzati választások után még optimista volt, a hvg.hu közéleti podcastjében, a Fülkében arról beszélt, hogy szerinte a kormány nem fogja megbüntetni a fővárost. Dorosz a 2013-ban létrejött Párbeszéd Magyarországért Párt (azóta Párbeszéd) tagja, nem régóta pedig elnökségi tagja. Dorosz új feladata lesz az országgyűlési választási felkészülés vezetése.

A leköszönő főpolgármester-helyettessel a Mérce év elején készített interjút, ebben a klímakatasztrófa elkerülésének módjáról és fontosságáról beszélt többek között.


Hogyan zöldül Budapest?  Félévi mérleg Dorosz Dávid főpolgármester-helyettessel

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás