A rovat kizárólagos támogatója

Új-zélandi tudósok lépfene-baktériumok spóráira bukkantak a Déli-sarkon, Robert Falcon Scott brit felfedező egykori szálláshelyén – jelentette a BBC. A táborban talált minta tesztje pozitívnak bizonyult, valószínűleg a nagy hideg konzerválta a spórákat.

Scott, aki elsőként szeretett volna eljutni a Déli-sarkra, de megelőzte a norvég Amundsen, az Antarktiszon halt meg 1913-ban, a Déli-sarkról visszatérőben. A tábor, amelyet most helyreállítanak, addig állandó téli szállása volt. Nem lehet tudni, hogy ő vagy a társai lépfenekórban szenvedtek-e, vagy hogy a spórák veszélyeztetik-e a tábor látogatóit. Az 1912-ben létesített bázison azóta már emberek ezrei fordultak meg anélkül, hogy bárki megfertőződött volna. Mindenesetre óvatosságból most bezárták a tábort a vendégek előtt.

Mivel a spórákra a bázis egykori istállójában bukkantak rá, feltételezik, hogy azokkal a mandzsúriai pónikkal és himalájai öszvérekkel érkeztek az Antarktiszra, amelyek Scott segítői voltak nagy tervében. Abban az időben lépfenejárvány volt Ázsiában. Ez év februárjában Anna brit hercegnő is járt a déli pólustól ezerötszáz kilométerre lévő táborban, hogy segítse a kampánycél elérését: azt, hogy az eredeti állapotának megfelelően állítsák helyre a felfedezők egykori szálláshelyét.
2002. július 25.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás