A rovat kizárólagos támogatója

Csaknem ötszörösére nőtt közel tíz év alatt környezetpusztító pálmaolaj mennyisége az üzemanyagokban egy uniós jogszabály hatására. Ne számítson megújuló energiaforrásnak a pálmaolajból készített üzemanyag.

A Levegő Munkacsoport azt kéri a magyar kormánytól, hogy az európai energiaügyi miniszterek ülésén álljon ki azért, hogy a pálmaolajból készített üzemanyag ne számítson megújuló energiaforrásnak.

Az Európába importált pálmaolaj több mint felét használják fel üzemanyagként dízelhajtású személy- és teherautók. A megújuló energiákról szóló, most felülvizsgálat alatt lévő irányelv hatására a 2008. évi 825 000 tonnáról 2017-re 3,9 millió tonnára nőtt az üzemanyagként felhasznált pálmaolaj mennyisége az EU-ban. Európa növekvő pálmaolajéhségének kielégítésére új termőterületekre volt szükség, amiknek a kialakítása hatalmas esőerdők fölégetésével és tőzeglápok lecsapolásával járt Indonéziában és Malajziában. Így nem csak hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz jutott a légkörbe, hanem megsemmisült a kistermetű elefántok és az orángutánok élőhelyének jelentős része is.
 

Szakértői számítások szerint csak Borneó és Szumátra szigetén 50 000 orángután halálához vezetett a pálmaföldek kialakítása. Ezért kéri a Levegő Munkacsoport, hogy a magyar kormány az orangutánok pusztításának leállítását is szolgáló uniós szabályozást támogasson az energiaügyi miniszterek június 11-i ülésén.

A Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek írt levelében a civil szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy az esőerdők kiirtásával járó pálmaolaj-előállítás háromszor annyi üvegházhatású gázzal dúsítja légkört, mint az általa helyettesített fosszilis eredetű gázolaj.     Miért ne számítson megújuló üzemanyagnak a pálmadízel (186 KB pdf.)


Tömegmészárlás a pálmaolaj miatt

Tömegmészárlás a pálmaolaj miatt

Több mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón 16 év alatt. A Current Biology című szaklapban publikált tanulmány készítői szerint a szám elképesztő. A pálmaolaj és a nyersanyagok iránti igény változatlan, a hatóságok tétlenek.

A főemlősök pusztulásának egyik fő oka továbbra is az őserdők nagymértékű irtása, a fakitermelés, az olajpálma-ültetvények és a bányászat miatt, ám a kutatók rávilágítottak arra, hogy már az erdős területekről is "eltűnnek" az orangutánok. Sokukat egyszerűen legyilkolják – közölte a BBC-vel Maria Voigt, a német Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet munkatársa, a kutatás vezetője.


Ugyanakkor a bioüzemanyagok egy másik fajtája, a bioetanol, ha például kukoricából vagy cukornádból állítják elő, kevesebb széndioxiddal dúsítja a légkört, mint az általa helyettesített benzin. Magyarországon, illetve általában Európában évtizedek óta mezőgazdasági művelés alatt álló területeken termesztik, itt tehát nem merülhet föl a vetésterület kialakításával járó olyan kár, mint a pálmaolajnál. Az árstatisztikák azt mutatják, hogy a bioetanol előállítása az élelmiszerbiztonságot sem veszélyezteti. Ezért azt is kéri a Levegő Munkacsoport, hogy a magyar kormány álljon ki azért, hogy az irányelv a bioetanolt továbbra is ismerje el megújuló üzemanyagként.


hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás