Hirdetés
greenfo/MTI

Brit kutatók szerint a közvilágítás újabb fajta lámpái okozhatják a lepkék fogyatkozását. A pillangókhoz hasonlóan tragikusan fogyatkozik a lepkék száma, ám mivel éjjel aktívak, kevésbé vagyunk tudatában gyérülésüknek.

A lepkék jobban vonzódnak az élesebb fehér fényű lámpákhoz, mint a régebbi, sárgás fényt adókhoz, állítják brit kutatók. Mágnesként vonzza őket a kissé kékes árnyalatú, fehér fény, és ahelyett, hogy táplálék után repkednének vagy párosodnának, inkább az új lámpanemzedék fényforrásainál köröznek megrészegülten mindaddig, mígnem annyira kimerülnek, hogy kábultan lezuhannak – hangoztatják az Exeteri Egyetem biológusai. A lámpáknál tömörülő, jól látható lepkék könnyű áldozatai természetes ellenségeiknek.

"A pillangókhoz hasonlóan tragikusan fogyatkozik a lepkék száma, ám mivel éjjel aktívak, kevésbé vagyunk tudatában gyérülésüknek" – idézte Richard Ffrench-Constant biológiaprofesszort a The Daily Telegraph című brit lap. Nagy-Britanniában mintegy kétezer lepkefaj honos, pillangóból (pontosabban nappali lepkéből) csupán 52.  [magyarul a pillangókat csak a Papillionidae családra szokás alkalmazni, ami alig néhány fajt tesz ki ebből]

Létfontosságú szerepük van növények beporzásában, és a tápláléklánc fontos részét képezik: madarak és denevérek eleségei. Az utóbbi négy évtizedben 28 százalékkal csökkent a nagy testű, közönséges brit lepkefajok kétharmadának állománya, akad köztük olyan, amelyé 99 százalékkal.

Ffrench-Constant felveti, hogy az utcai lámpák éjjel kettő óra utáni lekapcsolása fékezhetné a lepkék fogyatkozását. A tudós hangsúlyozta, csakis olyan helyekre javasolja a közvilágítás kikapcsolását, ahol az nem okoz nagy gondot. Nem ismert, hogy a lepkék miért vonzódnak a fényhez. Egyes feltételezések szerint tájékozódásukhoz a Hold és a csillagok fényét használják, az utcai lámpák pedig teljesen megzavarják őket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás