A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

A passzív dohányzás káros hatását jól ismeri a tudomány, ennek hatására lettek kitiltva a füstölgők a zárt helyekről, ám egy friss tanulmány szerint ennél jóval drasztikusabb lépéseket kell tenni, ha meg akarjuk őrizni a nem dohányzók egészségét. Maga a dohányzó ember is káros az egészségre, nem csak a cigifüstje.

A dohányfüst összetevői jól szellőztetett szobákban is felbukkanhatnak, ahol több  mint egy évtizede tilos dohányozni, mert könnyedén eljutnak oda a dohányos emberek ruháján, bőrén és haján.

AMIKOR EGY ERŐS DOHÁNYOS EMBERNEK OKÁDÉK SZAGA VAN, NEM A RUHÁJÁN LÉVŐ DOHÁNYFÜSTÖT ÉREZZÜK, HANEM A RUHÁJÁTÓL MÁR ELSZAKADT RÉSZECSKÉKET, AMIKET BESZIPPANTOTTUNK AZ ORRUNKBA ÉS TÜDŐNKBE.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy mennyire maradandó nyomot hagy a dohányfüst, és ennek ismeretében az is érthető, hogy a szállodák miért szabnak ki akkora büntetést a tiltás ellenére dohányzó vendégekre. Az egyik kutatás szerint a dohányosok által eladott lakásokban a kiköltözésük után még két hónapig megtalálhatók a füst kémiai nyomai, egy másik vizsgálat pedig egy kaszinóban mutatta ki a tiltás után fél évvel a dohányfüst maradványait.

A legfrissebb kutatásban azonban olyan helyszínre látogattak a Yale Egyetem tudósai, ahol jóval hosszabb ideje nem lehet dohányozni. A németországi Mainz egyik moziját választották a kutatáshoz, ahonnan tizenöt éve szigorúan kitiltották a dohányzókat, így mára semmi nem maradt a korábbi füst nyomaiból. Tömegspektrométerükkel a szellőzőrendszeren áthaladó levegő kémiai összetételét mérték fel, miközben a mozi is működött.

Amikor a nézők megjelentek a teremben, kiugró mennyiségben észleltek összesen 35 dohányzással összefüggő vegyi anyagot, köztük olyan mérgeket, mint a benzén és a formaldehid. Mivel odabent tilos dohányozni, ezeket csak a testükön és a ruháikon vihették magukkal azok a dohányosok, akik a mozizás előtt cigarettáztak. Még azt is érzékelték, hogy mikor vetítettek korhatáros filmeket, ilyenkor ugyanis 200 százalékkal több vegyi anyag volt a levegőben, mint a családi mozizások alatt.

ANNYI KÁROS ANYAGNAK VOLT KITÉVE A NÉZŐKÖZÖNSÉG A FELNŐTT FILMEKEN, MINTHA VALAKI ELSZÍVOTT VOLNA 1-10 SZÁL CIGARETTÁT.  Magyarán az is passzív dohányzás, és egészségi kockázatot jelent, ha a dohányos szülők a kezükbe veszik a gyermeküket, sőt, ha csak cigizés után egy szobában tartózkodnak vele. De elég felszállni egy buszra vagy metróra, beülni egy szórakozóhelyre, hogy ki legyünk téve a láthatatlan, ám annál szagosabb mérgező vegyületeknek.

A dohányzással kapcsolatban maradt még egy kevéssé lefedett terület, a különféle elektromos cigaretták által kibocsátott aeroszolok és nikotinban gazdag párák passzív belélegzésének káros hatásait még nem vizsgálták olyan behatóan, mint a cigarettázást. Annyit lehet tudni, hogy aki ezeket szívja, azoknak a tüdejét irritálják ezek az anyagok, tehát másodkézből belélegezve is irritáló hatásuk lehet – írja az amerikai Mayo Klinika erről szóló cikke.

Az index szerint a dohányosokra most érvényes szabályokat is nehéz betartatni, és az utcákon nem tudunk úgy végigsétálni, hogy ne kelljen mások füstjét belélegezni, az viszont egyesen képtelenség lenne, ha a most kiderült ismeretek fényében mosakodásra és ruhatisztításra köteleznék a dohányosokat, mielőtt más emberek közé mennének. Így egyetlen út maradt, ha meg akarunk szabadulni a káros anyagoktól: a dohányosok számának drasztikusan csökkentését kell megcélozni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás