A rovat kizárólagos támogatója

Még nyoma sem volt a napjainkra világszerte tapasztalható éghajlatváltozásnak, amikor 1971-ben Iránban megszületett a vizes élőhelyek védelméről szóló nemzetközi egyezmény. Mára már 169 ország – 1979 óta Magyarország is – részese a Ramsari egyezménynek. Hazánk 29 vizes élőhelye 243 410 ha kiterjedéssel szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékében.

Ezt a nemzetközi összefogást ünnepeljük minden év február másodikán, a vizes élőhelyek világnapján. A Ramsari bizottság minden évben kiemel egy-egy fő szempontot, miért fontosak a vizes élőhelyek bolygónk és az emberiség számára. Idén a világ sok részén már milliók életét veszélyeztető és a klímaváltozás nyomán csak fokozódó édesvíz-hiányra hívják fel a figyelmet és arra, hogy a vizes élőhelyeknek milyen jelentős szerepe van az egészséges ivóvíz biztosításában és a természetes élővilág fennmaradásában.

E jeles nap ma kevésbé az ünneplésről, sokkal inkább az aggodalomról szól. Az éghajlatváltozás hazánk területén is jelentős szárazodást hozhat, ami csak tetézi, hogy a korábbi folyószabályozások nyomán elveszítettük árterületeink csaknem 90%-át, és hogy a hazai vízfolyások és tavak csupán 12 százalékának megfelelő az ökológiai állapota.

Az LMP évek óta sürgeti, hogy a kormány egyesek luxusberuházásai helyett inkább a vízvisszatartó tájgazdálkodást, a vizes élőhelyek helyreállítását, a domb- és síkvidéki tározók létrehozását, a belvízzel való gazdálkodás új módszereit támogassa. De a kormány ehelyett külföldi szállítmányozó cégek érdekeit kiszolgálva épp nagy teherhajók számára kívánja még könnyebben hajózhatóvá tenni a Dunát, az ehhez szükséges durva és véget nem érő beavatkozásokkal veszélyeztetve annak természetes élővilágát és a hullámtér megmaradt értékes maradványait. De vizes élőhelyeink különböző okok miatt az ország számos más részén is veszélyben vannak. Ezt nem engedhetjük! – írta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke.

Nyíres-tó Beregdaróc

A mai Vizes Élőhelyek Világnapja kapcsán az Agrárminisztérium közleménye szerint: “Magyarország élen jár az egyezmény végrehajtásában, ezzel párhuzamosan folyamatosak a vizes élőhelyek helyreállítását célzó fejlesztések.

Az elmúlt 10 évben az állami természetvédelem soha nem látott volumenben valósított meg természetvédelmi beruházásokat, amelyek jelentős része a vizes élőhelyek helyreállítására irányult. A több mint 76 milliárd forint összértékű 272 egyedi beruházás  révén összességében 232 355 hektárnyi területen javítottuk, illetve javítjuk az élőhelyek állapotát, továbbá biztosítjuk a természetvédelmi kezelés infrastrukturális feltételeit. A beruházáscsomag forrásainak mintegy harmadát (35%) – 58 projekt, 26,8 milliárd forint értékben, összesen 77 770 hektárnyi területen – vizes élőhelyek helyreállítását célzó fejlesztések megvalósítására használtuk, használjuk fel. Folytatva az előző európai uniós pénzügyi időszakban követett irányokat, célunk, hogy 2030-ig további legalább 100 000 hektáron javítsuk a természeti értékek állapotát, illetve gondoskodjunk az aktív természetvédelmi kezelés feltételeiről.

A Ramsari Egyezmény a természetvédelmi államközi megállapodások legrégebbike, mára már 171 ország csatlakozott hozzá, amelyek összesen 2414 ramsari területet jelöltek ki a vizes élőhelyek védelmére. Ezek összesített kiterjedése meghaladja a 2,5 millió km2-t, ami több mint 27 Magyarországnyi területet jelent.

Az idei világnap jelmondata a vizes élőhelyek és a víz kapcsolatrendszerére hívja fel a figyelmet: a vizes élőhelyek nemcsak gazdag élőviláguk miatt fontosak, hanem különböző, úgynevezett ökoszisztéma szolgáltatásaik is kiemelkedőek: a vizes élőhelyek természetes szűrőként működve kiemelt szerepet játszanak felszíni és felszín alatti vízbázisaink védelmében, jelentős továbbá hatásuk az éghajlat-változás miatti szélsőségek (pl. extrém árvizek, aszályok, vagy hőhullámok) enyhítésében is. Bölcsen kell tehát gazdálkodnunk velük, a magunk és az utánunk következő nemzedékek jól felfogott érdekében is.

ócsai turjános

Magyarország 1979-es csatlakozását követően napjainkig 29 vizes élőhelyet jelölt a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékére, mintegy 260 667 hektár kiterjedéssel, ami az ország területének 2,8 százaléka. Hazánk számára kiemelten fontos az Egyezmény végrehajtása, erre jó példa a határon átnyúló Ramsari területek kihirdetése Szlovákiával és Ausztriával közösen, és ezáltal a jószomszédi együttműködés kialakítása, illetve folytatása ezen a szakterületen is, emellett a világ első úgynevezett „Ramsari városai” között egy magyar város, Tata is részesült ebben az elismerésben 2018-ban.

A Vizes Élőhelyek Világnapján már hagyományosnak tekinthető országos rendezvényt, konferenciát az idei évben a járványhelyzet miatt nem tudja megrendezni az Agrárminisztérium. A nemzeti park igazgatóságok azonban, természetesen figyelemmel a járványügyi előírások betartására, több szabadtéri, illetve online programot is szerveznek erre az alkalomra: van olyan igazgatóság, amelyik vezetett túrát szervez (létszámkorláttal) egy vizes élőhelyhez, és van, ahol a közösségi média segítségével emlékeznek meg a világnapról.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás